Одштампајте ову страницу

СЛАВA КАПЕЛЕ МАНАСТИРА ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУ

СЛАВA КАПЕЛЕ МАНАСТИРА ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУНа дан Светог Јоаникија митрополита црногорско-приморског и аранђеловачког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у капели манастира Венчац у Брезовцу служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставофора Миће Ћирковића, архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставофора Миладина Михаиловића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Бабића.

По читању Светога Јеванђеља Епископ је братији храма честитао славу и све поучио својом беседом о Светом Јоаникију митрополиту црногорско-приморском и аранђеловачком. “Свети Јоаникије је”, како Преосвећени Владика каже, “живео у време када се глава лако губила ако си хришћанин”. “Он се тога није плашио, а заправо се није плашио ничега до греха. Себе је жртвовао за Христа и за народ. Његов живот је по начину на који je живео био мученички. Страдање без хришћанског смисла није хришћанско страдање и такво страдање не води пут Голготе. Свети Јоаникије је себе својим искреним и хришћанским животом принео на Голготу, јер је изабран за тежак позив у тешко време. Обављао је са радошћу свој позив, али није пострадао од туђинаца, већ од издајника своје вере и свога народа, од издајника и противника Бога, Цркве и вере хришћанске. Светог Јоаникија су исти ти издајници вере и Бога прогласили за издајника, али за издајника те њихове идеологије. Страх у човеку не треба да постоји, осим страха греха ка Богу. Када код човека нестане вере, онда у души његовој настаје хаос. Свој крст је Св. Јоаникије исправно носио. За исправан пут ка Господу потребна нам је жртва и труд, а Св. Јоаникје је на губилиште ишао са радошћу, јер после страдања долази права радост. Ми и данас не знамо где се налази гроб његов, али оно шта знамо јесте да је он сада пред Богом својим и пред лицем Божијим”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након заамвоне молитве Епископ је пререзао славски колач братији манастира и славарима из Здравственог центра у Аранђеловцу. После Свете Литургије Епископ Јован је на гробу блаженопочившег Архимандрита Георгија који се упокојио у Господу 16. јуна 2018. године одржао помен, а потом су сви окупљени верници били гости братства манастира на трпези љубави у сали манстирског конака. У истој сали све окупљене је увеселио етно састав “Аманет”.

јереј Немања Искић