Одштампајте ову страницу

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПОБЕДОНОСЦА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПОБЕДОНОСЦА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

У недељу 17. по Духовима, на празник светог Стефана и Јелене Штиљановић, у храму светог великомученика и победоносца Георгија у Шумарицама служена је Света Тајна Јелеосвећења, а по предању апостолских отаца да „болује ли ко међу нама, нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње.“ (Јак. 5,14)

У порти храма окупио се верни народ тражећи утеху у саборности и заједничкој молитви, а избављење од многих душевних и телесних мука. Посебна је радост за домаћина храма, проту Срђана, као и све парохијане шумаричке парохије долазак свештенства из других парохија, на сада већ традиционално Јелеосвећење, које се служи у недељу пред светог апостола Тому, као спомен на дан када је и почела редовна служба у нашем светом храму.

По предању светих отаца и утврђеној служби, Свету Тајну Јелеосвећења служи седам свештеника, чита се седам зачала апостола, седам јеванђелских зачала и седам свештеничких молитава, којима се презвитери црквени моле за оздрављење болесника и седмократно помазивање освештаним јелејемаа. У нашем светом храму ову Свету Тајну служили су протојереј-ставрофор Зоран Митровић, протојереј Душан Илић, протојереј Милан Живановић, протојереј Милан Петровић, протонамесник Петар Бранковић, јереј Мирко Шиљковић и домаћин протојереј Срђан П. Тешић у молитвеном присуству протојереја-ставрофора Драгана Васиљевића и протојереја Александра Станковића. Велику радост за наш свети храм и окупљени народ, причинило је присуство високопреподобне игуманије Анастасије, старешине манастира Дивостин.

По одслуженој Светој Тајни сабраном народу у име свештенства, очинском поруком обратио се протојереј Милан Живановић, који је вернима говорио о примеру жене Хананејке, која је смело пуна љубави, приступила Господу, молећи здравље своје кћери. А Господ, пун љубави и старања за спасење људских душа, испитавши најпре искреност вере ове жене, као истински Животодавац и једини прави Лекар душа и тела људских, исцељује девојку по вери своје матере. Тако и ми треба да се угледамо на овај свети пример и да вапимо од Господа, не само за нас него и за све оне који потребују нашу помоћ, здравље тела и спасење душа.