Чланци поређани по датуму: петак, 30 јул 2021

ЛИТУРГИЈСКА ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ МАРИНЕ У ГОРЊОЈ САБАНТИУ петак 30. јула 2021. године када наша Света Црква обележава блажену успомену на свету великомученицу Марину, у народу познату и као Огњену Марију, верни народ парохије горњосабаначке се окупио око свога Епископа да молитвено заблагодари Богу на Светој Литургији.

Његовом Преосвештенсту Епископу шумадијском г. Јовану су на литургијском сабрању саслуживали архијерејски намесник левачки протојереј-ставрофор Милић Марковић, јереј Слободан Савковић, јереј Бојан Стојадиновић, јереј Александар Јаћимовић, јереј Борис Милосављевић, јереј Горан Јовановић, јерођакон Василије (Старовлах) и јерођакон Јован (Прокин).

СВЕТА ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА МАРИНА – ОГЊЕНА МАРИЈАМарина беше рођена крајем трећег века током владавине цара Диоклицијана у Јужној Анадолији, у Писидији Антиохијској. Беше једина кћи својих незнанобожачких родитеља.

Када имаше 5 година мајка јој умре, а пошто отац Едесије беше незнанобожачки жрец, заузет да би о њој могао сам бринути, он је предаде под старатељство жени која тајно беше Хришћанка. Далеко од идола жреца Едесија и његове богохулне вере, ова племенита жена васпитаваше Марину у Хришћанској вери и духу. Како је Марина одрастала, тако је напредовала у хришћанском учењу и врлинама. Њена вера у живога Бога беше толико јака да она добровољно одабра тежак пут мучеништва. Једног дана признаде оцу да жели да се покрсти и да као девственица постане невеста Христова. Отац то не могаше прихватити, омрзну је силно због вере њезине и одрече је се као кћери.