Чланци поређани по датуму: децембар 2012

ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК МАТЕРИЦЕ У МАНАСТИРУ ТРНАВИ КОД ЧАЧКА Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, новопостављени администратор Епархије жичке, служио је на празник материца Свету Архијерејску Литургију у манастиру Благовести Пресвете Богородице у селу Трнави, у подножју планине Јелице недалеко од Чачка.

Епископа је срдачно дочекала игуманија ове свете обитељи мати Серафима, заједно са сестринством, а на Литургији је саслуживало свештенство и монаштво из више градова Епархије жичке. Канонска посета Његовог Преосвештенства уследила је након недавног упокојења блаженопочившег Епископа жичког Господина Хризостома, када је по одлуци Светог Архијерејског Синода, за администратора ове Епархије, постављен Епископ шумадијски Господин Јован.

Недеља Праотаца односно празник мајки - Материце је свечано прослављен у Старој Цркви литургијом којом је началствовао ректор крагујевачке Богословије др Зоран Крстић.

Празник мајки и жена се традиционално свечано обележава у Старој Цркви, што је и ове године довело мноштво народа, пре свега мајки са својом децом да узму учешћа на литургијском сабрању и заједничаре у Телу и Крви Господњој. Овај празник је смештен у недељу између Детинаца и Очева, зато што је мајка и матица и врело живота. За њу којој је посвећен овај празник кажемо: Не стоји кућа на земљи, већ на доброј жени! Мајчина љубав је најсличнија Божијој љубави. Мајчину љубав чине топла осећања и смирење. То је она љубав која нам се открива у Витлејемској ноћи, приликом рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Мајка је она која себе жртвује и она воли своју жртву. Она предаје себе другима. Цена њене љубави је често страдање, а награда живот. Зато је мајка спремна на патње и умирање зарад бића које љуби. Чак и кад њено срце престане да куца, она не престаје да воли.

ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМАУ петак тридесети по Духовима на дан св. свештеномученика Елефтерија и преп. Павла, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску литургију у храму свете Петке у Виноградима.

ЦРКВА ЋЕ НАС ОСВЕШТАТИ ТЕ ЋЕМО ОСЕТИТИ КАКО ЈЕ ДИВНО БИТИ ЧОВЕКУ четвртак пред Материце 27. децембра 2012. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

ДЕТИНЦИ У КРАГУЈЕВЦУ

У недељу 23. децембра када Српска Црква прославља Детињце, и мученике Мину и Светог Јована Деспота Српског, Епископ Јован служио је Свету Архијерејску Литургију, у храму Светог Саве на Аеродрому. У пуној Цркви у било је преко 150 малишана, који су дошли да прославе свој празник. На Литургији је одговарао дечији хор "Свети Сава" који тренутно броји 50 чланова.

ЧИСТИМА ЈЕ СВЕ ЧИСТО, А ПРЉАВИМА И НЕВЕРНИМА НИШТА НИЈЕ ЧИСТО, НЕГО СУ ИМ ПРЉАВИ УМ И САВЕСТУ петак, 21. децембра 2012. Године, 29-тог по Духовима, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску литургију у храму свете Петке у Виноградима.

У беседи на апостол и Еванђеље Преосвећени нам указује да без светлости нема Боговиђења. Бог не тражи од нас ништа више и ништа мање да учинимо на путу нашега спасења од онога колико можемо. Али оно што се тражи од нас јесте чистота духовна и морална. Истински чист човек гледаће у другом човеку чисту страну. Нечист човек обрнуто. Из своје перспективе, оног што се налази у нама самима ми дајемо суд о другима и тако их гледамо.

СВЕТИ НИКОЛА СЛАВА МАНАСТИРА ГРНЧАРИЦЕНа дан Светог Николаја Архиепископа мирликијског Чудотворца, 19. децембра 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Грнчарици.

У понедељак 17. децембра 2012. године, када наша Црква прославља Свету Великомученицу Варвару и Светог Јована Дамаскина, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У РАБЕНОВЦУУ недељу 28. по Духовдану, 16. децембра 2012. године, када Црква празнује Светог пророка Софонија и Светог преподобног Јована Ћутљивог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Архангела Гаврила у Рабеновцу.

У ЛАЗРЕВЦУ ОБЕЛЕЖЕНА 98 ГОДИШЊИЦА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕУ суботу 15. децембра 2012. године завршена је манифестација Дани Колубарске битке, која је трајала од 06. до 15. децембра. Колубарско-посавско насмесништво и Црквена општина Лазаревац, по благослову Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Господина Јована, дали су свој допринс у обележавању ових дана.

ОПЕЛО БЛАЖЕНОУПОКОЈЕНОМ ЕПИСКОПУ ЖИЧКОМ ХРИЗОСТОМУЊегова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је данас светом заупокојеном Литургијом и опелом блаженоупокојеном Епископу жичком Хризостому у Саборном храму Светог Саве у Краљеву.

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа Епископи: зворничко-тузлански Василије, сремски Василије, банатски Никанор, бачки Иринеј, тимочки Јустин, врањски Пахомије, шумадијски Јован, браничевски Игњатије, далматински Фотије, будимљанско-никшићки Јоаникије, захумско-херцеговачки Григорије, ваљевски Милутин, рашко-призренски Теодосије, западноамерички Максим, крушевачки Давид, полошко-кумановски Јоаким, брегалнички Марко, стобијски Давид и јегарски Порфирије, уз учешће великог броја свештенства, монаштва и благочестивог верног народа из свих крајева Србије.

Поводом упокојења Епископа жичког Хризостома Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве на данашњој ванредној седници донео је одлуку да се за администратора Епархије жичке постави Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован.

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ЕПИСКОП ЖИЧКИ ХРИЗОСТОМДана 5/18. децембра 2012. године, на празник преподобног Саве Освећеног, у раним јутарњим часовима, у Епископском двору у Краљеву упокојио се у Господу Његово Преосвештенство Епископ жички Хризостом.

Епископ Хризостом (Столић) је рођен 1939. године у Руми, где је завршио основну и средњу школу. По завршетку средње школе одлази у манастир Дечане, где је замонашен и рукоположен у чин јерођакона и јеромонаха од стране тадашњег епископа рашко-призренског Павла. Године 1966. одлази у Америку, где је на Богословској академији Свете Тројице у Џорданвилу дипломирао из литургијског богословља. По завршеним студијама служио је као парох у српским храмовима у Чикагу и околини. Испуњавајући свој монашки завет, одлази у Свету Гору - у манастир Хиландар. У овом манастиру провео је двадесет година. Ту је произведен у чин архимандрита од стране цариградског патријарха Димитрија. Као запажен монах био је први епистат (протос) Свете Горе у два наврата. У манастиру Хиландару је вршио дужност библиотекара. На том послушању он се стално духовно развијао, узрастајући и у молитвеном подвигу и интелектуално. Плод његовог рада у библиотеци јесте књига Светачник, у два тома, коју је написао и објавио на српском језику, а приредио је и Литургију светог апостола Јакова у преводу на српски језик.

ДУХОВНА ТРИБИНА У ЛАЗАРЕВЦУ - РАЗВОЈ ЛИЧНОСТИ И ХРИШЋАНСТВОСа благословом Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, у среду, 12. децембра 2012. године, Црквена општина Лазаревац у сарадњи са Канцеларијиом за младе Градске општине Лазаревац, организовала је предавање на тему: “Развој личности и хришћанство”. Предавачи су били гости из Београда, госпођа Милијана Савић, доктор медицинских наука и специјалиста педијатрије и господин Драган Каран, асистент на катедри за пастирску психологију Богословског факултета Универзитета у Београду. Предавање је одржано у великој сали Градске општине Лазаревац. И поред лоших временских услова велики број заинтересованих присуствовао је овом догађају, а међу њима велики број ученика средњих школа у Лазаревцу, Техничке школе “Колубара” и Гимназије “Лазаревац”, за које је ово предавање било од изузетног значаја.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на својој седници одржаној у Патријаршији српској у Београду 14. децембра 2012. године, узео је на знање постојеће извештаје и укупну расположиву документацију о тешком стању Средњеевропске епархије Српске Православне Цркве у погледу међуљудских односа, функционисања епархијских тела, финансијско-материјалног пословања и канонскога стања уопште и, на основу тога, са жаљењем донео одлуку да поведе поступак утврђивања канонске одговорности Његовог Преосвештенства Епископа средњеевропског Г. Константина за то стање. У том циљу Свети Синод је суспендовао епископа Константина од управљања Епархијом средњеевропском до окончања поступка, а за њеног администратора у том периоду изабрао Његову Светост Патријарха српског Г. Иринеја.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

Извор: званични сајт СПЦ

ПРОМОЦИЈА DVD ИЗДАЊА „МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ“ У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИУ организацији Црквене општине Младеновац и хуманитарне организације „Шумадијско срце“, у четвртак 13. новембра, у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице одржана је трећа Духовна трибина. Овонедељни гост младеновачке Цркве био је познати уметник Асим Сарван. Овом приликом господин Сарван је упознао своје некадашње суграђане са DVD издањем „Молитве на језеру“ Светог Николаја Жичког и Охридског, који је настао благословом оца Бенедикта игумана Свештене царске лавре Светог Архангела Михаила на Михољској Превлаци код Тивта.

ЕПИСКОП ЈОВАН У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУНа дан преподобног Алимпија Столпника, 09. децембра 2012. године Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светих ап. Петра и Павла у Аранђеловцу уз саслужење архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића и више свештеника орашачког намесништва.

БЕСЕДА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИННа дан Светог свештеномученика Климента (Оданије Ваведења), 8. децембра 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Дивостин. Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви. Епископ је за настојатељицу манастира поставио мати Анастасију.

 

СВЕТЛОСТ ХРИСТОВА ПРОСВЕЋУЈЕ СВЕУ петак 27. по Духовима, 7. децембра / 24. новембра 2012. Године, на дан свете Великомученице Екатерине, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску литургију у храму свете Петке у Виноградима.

Страна 1 од 2