Чланци поређани по датуму: новембар 2010

ПРОМОЦИЈА КЊИГА О ИСЛАМУСрпска православна епархија шумадијска организује у уторак, 7. децембра промоцију књига о исламу проф. др Дарка Танасковића.

О књигама ће говорити доц. др Зоран Крстић, проф. др Радован Биговић, проф. др Ненад Ђорђевић и аутор.

Др Дарко Танасковић је истакнути универзитетски професор из Београда (родом из Загреба) који се већ више година бави орјенталном филологијом и исламском цивилизацијом. Написао је више књига у које спадају и књиге: "У дијалогу са исламом" (1992. године) и "Ислам и ми" (2000 године).

Велики пост у нашем животу

УЗМИМО ОЗБИЉНО...Господ Морамо поставити једно питање: Како ми Христово учење о Великом посту примјењујемо у нашем животу? Какав је стварни а не само номинални утицај Великог поста на наш живот? Садашњи живот се сасвим разликује од живота којим су људи живјели онда када су стваране и установљене ове службе, химне, канони и прописи. Живјело се тада у релативно малим, углавном сеоским заједницама у једном органски православном свијету. Ритам човјековог живота уобличавала је Црква. Међутим, сада живимо у веома урбанизованом, технолошком друштву које је, по религијском убјеђењу плуралистичко, а у свом погледу на свијет секуларистичко, у коме ми православни представљамо незнатну мањину. Велики пост није више онако «уочљив» као некада, рецимо у Русији или Грчкој. Стога је наше питање реално: како ми можемо увођењем једне или двије «символике» - промјене у наш свакодневни живот - одржавати Велики пост?

НА ПРАГУ ПОСТА КАО БЛАГОДАТНОГ ДЕЈСТВА И МЕРЕ ХРИЋШАНСКЕ ЛОГОСНОСТИ У недељу по Аранђеловдану у Цркви Свете Петке у Крагујевцу молитвено је и свечано обележена двогодишњица мироточења олтарских икона Светом Литургијом, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслуживање крагујевачког свештенства.

У Цркви се Владика у току службе обратио верујућем народу који је испунио храм Божији Архипстирским речима поуке, пожелевши свом стаду срећан и благословен почетак Божићног поста.

ЖИВЕ РЕЧИ УТЕХЕ ОСВОЈИО „GRAND PRIX WEB FEST 2010“Захваљујући драгом Богу и Вашем цењеном присуству, свесрдној заинтересованости и завидном труду, православна презентација Живе Речи Утехе ( http://www.pouke.org ) освојила je Велику награду публике "Grand prix" na "Web festu 2010" (http://www.wfest.org/pobednici-2010 ) koji je највећи регионални Интернет фестивал посвећен избору најбољих регионалних wеb пројеката као и едукацији, промоцији и популаризацији употребе Интернета.

БЛАГОДАТ БОЖИЈУ НЕ МОЖЕМО ЗАДОБИТИ БЕЗ ПОДВИГА(Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована
на славској Литургији у Богсловији Светог Јована Златоустог
у Крагујевцу, 26. новембар 2010. године)

УЗРАСТАЊЕ У СМИРЕЊУ И СЛУЖЕЊУУ суботу, 27. новембра када Света Црква прославља Светог апостола Филипа, и када већ отпочиње припрему за свечани дочек Богомладенца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства беличког намесништва, служио је Свету Литургију у Јовцу.

ВЕЧНА АКТУЕЛНОСТ ЗЛАТОУСТОВОГ ЖИВОТА И ДЕЛАСвети Јован Златоусти – слава крагујевачке Богословије

НАЈПРЕ БОГОСЛУЖЕЊИМА У ШКОЛСКОМ ХРАМУ ЗЛАТОУСТОВЕ БОГОСЛОВИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ – БДЕНИЈЕМ, У ЧЕТВРТАК, 25. НОВЕМБРА, ПА ЛИТУРГИЈОМ НА ДАН ПРАЗНИКА, У ПЕТАК, 26. НОВЕМБРА - КОЈУ ЈЕ ПРЕДВОДИО ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ГОСПОДИН ЈОВАН, КАО И ДУХОВНИМ ПРОГРАМОМ ПРИПРЕМЉЕНИМ ОД УЧЕНИКА БОГОСЛОВИЈЕ, ПРОСЛАВЉЕН ЈЕ ДАН У КОЈИ СЕ ЦРКВА БОЖИЈА СЕЋА ЛИЧНОСТИ ВЕЛИКОГ ВАСЕЉЕНСКОГ УЧИТЕЉА И ПАТРОНА КРАГУЈЕВАЧКОГ БОГОСЛОВСКОГ УЧИЛИШТА. ОВОГОДИШЊА СЛАВА, КОЈУ СУ УЧЕШЋЕМ УВЕЛИЧАЛИ ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ГОСПОДИН ДР ИГНАТИЈЕ, ЕПИСКОП БРАНИЧЕВСКИ, ПРЕДСТАВНИЦИ ДРУГИХ БОГОСЛОВИЈА СРПСКЕ ЦРКВЕ, ПРОТОЈЕРЕЈ СТАВРОФОР ПРОФЕСОР ДИМИТРИЈЕ КАЛЕЗИЋ, ИНСПЕКТОР БОГОСЛОВИЈА СПЦ, ДОБРОТВОРИ КРАГУЈЕВАЧКЕ ШКОЛЕ – МИЛИЦА КВАЈИЋ ИЗ МОНТРЕАЛА (КАНАДА) И ВЕРА ПАНТОВИЋ ИЗ КРАГУЈЕВЦА – КАО И АРХИЈЕРЕЈСКИ НАМЕСНИЦИ ЕПАРХИЈЕ И ПРЕДСТАВНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА И ДРУШТВЕНОГ ЖИВОТА ОВОГ ГРАДА, ПРОСЛАВЉАНА ЈЕ КАО ЈУБИЛАРНА, ЈЕР ЈЕ ПРЕ ДЕСЕТ ГОДИНА СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР СПЦ, НА ПРЕДЛОГ БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ДР САВЕ (ВУКОВИЋА) ДОНЕО ОДЛУКУ О ОСНИВАЊУ ОВЕ БОГОСЛОВСКЕ ШКОЛЕ. ТИМ ПОВОДОМ ПРЕДСТАВЉЕНА ЈЕ И КЊИГА – МОНОГРАФИЈА О ДЕЦЕНИЈСКОМ ТРАЈАЊУ БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ У КРАГУЈЕВЦУ. СЛАВСКЕ ЧЕСТИТКЕ СВИХ ГОСТИЈУ ПОЧИЊАЛЕ СУ И ЗАВРШАВАЛЕ СЕ ЖЕЉАМА ДА ВИШЕСТРУКО ПЛОДОТВОРНА ДЕСЕТОГОГОДИШЊИЦА БУДЕ ПОДСТИЦАЈ ЗА ЈОШ ДЕЛОТВОРНИЈИ ЦРКВЕНОПРОСВЕТНИ РАД У БУДУЋНОСТИ.

МИЛОСТИВ ЧОВЕК ПРЕБИВА У МИЛОСТИ БОЖИЈОЈУ четвртак 25. новембра пред почетак Божићног поста, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви уз саслужење братсва овога храма.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У СЕЛЕВЦУНа празник Светих мученика Онисифора и Порфирија, 22. новембра 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Селевцу код Смедеревске Паланке.

Уз присуство великог броја деце ученика веронауке, парохијана и пријатеља надлежног пароха Ненада Петровића и његове супруге Драгане, Првојерарх шумадијски крстио је у току Литургије њиховог сина Гаврила.

СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ: ВАСКРШЊЕ СЛОВОАко је ко побожан и богољубив, нека се наслађује овим дивним и светлим слављем. Ако је ко благоразуман слуга, нека радујући се уђе у радост Господа свога. Ако се ко намучио постећи се, нека сада прими плату. Ако је ко од првог часа радио, нека данас прими праведни дуг. Ако је ко дошао после трећега часа, нека празнује са захвалношћу. Ако је ко стигао после шестога часа, нека нимало не сумња, јер ничим неће бити оштећен. Ако је ко пропустио и девети час, нека приступи не колебајући се нимало. Ако је ко стигао тек у једанаести час, нека се не плаши закашњења: јер овај дивни Господар прима последњег као и првог, одмара онога који је дошао у једанаести час, као и онога који је радио од првога часа. И последњег милује и првога двори; и ономе даје, и овоме дарује; и дела прима, и намеру целива; и делање цени, и принос хвали.

ImageПразничним бденијем у част Светог Јована Златоустог које је служио Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован, уз саслужење свештеника професора крагујевачке Богословије, синоћ је у овој школи прослављено навечерје славе Радија Златоусти Српске православне епархије шумадијске и саме Богословије која ове године обележава десетогодишњицу свог постојања. И овог пута новинари Радија су прослављали саборно са свештенством и ученицима Богословије „Свети Јован Златоусти“, са којима је, после Бденија, одржана и заједничка трпеза љубави.

АМБАСАДОР РУСИЈЕ АЛЕКСАНДАР КОНУЗИН У ПОСЕТИ ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован примио је у манастиру Каленић у званичну посету Његово Превасходство амбасадора Руске Федерације у Србији, Александра Васиљевича Конузина.

ТЕМНИЋКО НАМЕСНИШТВО У САСТАВУ КРУШЕВАЧКЕ  ЕПАРХИЈЕИНТЕРВЈУ ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА ЗА РАДИО ЗЛАТОУСТИ ПОВОДОМ ОДЛУКА ЈЕСЕЊЕГ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА

Од Шумадијске епархије је узето цело Темнићко намесништво ради оснивања нове Крушевачке епархије, каже Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован у интервјуу за епархијски Радио Златоусти, а поводом одлука Светог архијерејског сабора на јесењем заседању.

- Темнићко намесништво по некој природи припада Крушевцу. Крушевац је ту недалеко, односно, ово намесништво се надовезује на Ћићевац. Оно се састоји од 12 парохија и ту смо имали 25 храмова који су у богослужбеној употреби и шест храмова који су у изградњи. Поред тих храмова дата су и два манастира, манастир Светог Луке у Бошњанима и манастир Светог Николе у Својнову. У састав новоосноване Крушевачке епархије ушли су још и делови Жичке, Нишке и  Браничевске епархије. Владика жички Хризостом дао је три намесништва: Александровачко, Бруско и Трстеничко, али је задржао Врњачку Бању, што је и природно, она се наслања на Краљево које је седиште Жичке епархије. Дао је, такође, неколико манастира међу којима је и Љубостиња. Од Нишке епархије је издвојено намесништво Крушевачко, Ћићевачко и Ражањско. Владика браничевски Игњатије је дао онај део парохија које гравитирају ка Крушевцу од Појата као и манастир Плешје.

САБОР СВ. АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУНа дан Сабора св. Архангела Михаила, 21. новембра, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

У храму препуном верника и славара који прослављају св. Архангела Михаила била је присутна радост, како због великог празника, тако и због Архијерејског благослава и поуке коју је Владика Јован упутио сабраном народу.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ  

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве са редовног заседања одржаног у Београду од 17. до 20. новембра 2010. године

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БАРАЈЕВУДана 15. новембра 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву. Владику је дочекао верни народ са децом. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Видо Милић, Љубиша Смиљковић и Радивоје Митровић и јереј Владимир Димић.

После упознавања са свим релевантним чињеницама и исцрпне расправе, Свети Архијерејски Сабор је, са великом жалошћу, али и одлучно стајући у одбрану светог и спасоносног јединства Цркве, због доказаних и од њега самога потврђених најтежих канонских кривица - свештенослужења под важећом забраном свештенодејства, одбијања послушности Сабору, стварања раскола и насилног заузимања појединих манастира Српске Православне Цркве у Епархији рашко-призренској, чак уз учешће наоружаних појединаца и физичко угрожавање монахâ у тим манастирима - лишио умировљеног Епископа рашко-призренског Артемија епископског чина и вратио га у ред монахâ.


Доставља: Епископ бачки Иринеј, портпарол Светог Архијерејског Сабора

Преузето са званичног сајта СЦП

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ КРСНА СЛАВА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА У уторак, 16. новембра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован прославио је своју Крсну славу, празник Обновљења храма Светог великомученика и победоносца Георгија – Ђурђиц. На навечерје празника, по одслуженом богослужењу, у епископској резиденцији надлежни парох о. Срећко Зечевић осветио је славску водицу. Сутрадан, на дан своје крсне славе, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успенија Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење дванаест свештеника.

ПОЧЕЛО ЈЕСЕЊЕ ЗАСЕДАЊЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА НАШЕ СВЕТЕ ЦРКВЕСаборним служењем Свете Архијерејске Литургије у манастиру Светог Архангела Михаила у Раковици данас је започело друго редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у 2010. години.

Страна 1 од 2