Чланци поређани по датуму: јул 2009

Укратко о трансплантацијиПитања биоетике уопште, а медицинске етике посебно, представљају релативно нову, али изузетно важну проблематику у савременом друштву. У укупном друштвеном и научном дијалогу о изазовима ове врсте неизоставно треба саслушати, и практично уважити, и религијске ставове - у нашој земљи, као и другде у Европи, првенствено хришћанске.

Учешће хорова Шумадијске епархије на Балкан Фолк Фесту у Китену –БугарскаУ периоду од 18-ог до 25-ог јула ове године црквени хор "ОПЛЕНАЦ" из Тополе боравио је заједно са братским хором "Св.Симеон Богопримац" из Смедеревске Паланке у Китену-Бугарска,где се већ неколико година уназад под покровитељством Европске Уније одржава Балкан Фолк Фест-Смотра културно-уметничких друштава,хорова,оркестара и музичких група из целог света.

ImageНа дан Св. Апостола Акиле и Преп. Никодима Светогорца, 27.јула 2009 године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Саве на Аеродрому на којој је као и претходних пута поучавао и духовно хранио верни народ.
Богонадахнута беседа коју је изговорио наш Владика упућује народ да се угледају на Христа.Једино са Њим и кроз Њега можемо постати наследници Вечног живота,а ако будемо као фарисеји и садукеји који су тражили знак са неба,онда нећемо осетити Духовна блага.

Евхаристијска жртва у част Светих Арханђела-Манастир БрезовацНа дан Сабора Светог Арханђела Гаврила прослављен је престолни празник Цркве манастира Брезовца под Венчацем. По великој обнови која још увек није окончана, први пут је прослављен и то веома свечано дан манастирске славе. Уочи празника бденије је служио наш Господин Епископ Јован са презвитерством и ђаконством шумадијске и сремске Епархије, наравно уз учешће великог броја верника. Том приликом Господин Архијереј се обратио верницима пригодном беседом, благословио све нас и укрепио да надаље можемо носити благи јарам Христов. У току бденија Владика је обукао у подрасник брата Милована Ђуришића, првог манастирског искушеника.

Храмовна слава Цркве у ЈарушицамаСлава храма Сабора Св. Архангела Гаврила и ове године свечано је прослављена у селу Јарушицама. Свету Литургију  служили су пензионисани протојереј Петар Манић, протонамесник Велибор Јовановић и јереј Радивоје Стојадиновић, уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

ImageСветом Архијерејском Литургијом 26.јула 2009.године  на дан Сабора Св. Архангела Гаврила обележена је  слава манастира Вољавче . Епископу Шумадијском Г.Јовану саслуживали су свештеници опленачког намесништва , а верном народу беседом се обратио архијерески намесник крагујевачки протојереј мр Рајко Срефанвић. Манастир Вољавча се налази 5 km од Страгара, на североисточним падинама Рудника. По предању потиче из XI века.

ImageЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на дан храмовне славе Пресвете  Богородице Тројеручице 25.јула 2009.године служио је Свету Архијерејску Литургију у крагујевачком насељу Мале Пчелице. У новоподигнутом храму чија се лепота и величина већ сада назире, Епископу је саслуживало свештенство крагујевачког и лепеничког намесништва, а на Литургији је појао хор младих Саборне Цркве. Пригодном беседом у којој је нагласио важност нашег молитвеног обраћања Мајци Божијој, Владика Јован је рекао да су ретке Цркве које су посвећене Богородици Тројеручици, а једна  од таквих јесте Црква у Малим Пчелицама.

СУШТАСТВО БЕСТЕЛЕСНИХ СИЛА У БОГОСЛУЖЕЊУ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

“Сједињујући се са великим врховним Умом, бестелесни архангеле,
Твојим огњеним устима певаш страшну песму,
коју певају сви арханђелски чинови.“

Блиско и непосредно стајање пред Вечном и Невечерњом Светлошћу додаје и особити карактер самом суштаству бестелесних сила. Оне су бестелесне у поређењу са нама, али су материјалне у односу на Бога. Суштаство њихово је је етерично и огњевидно, како о томе веле наши Свети оци, тајносзерцатељи, тумачи Светог писма и богонадахнути богослови (свети Григорије Богослов, свети Јован Дамаскин... ). У складу са овим, и тамни духови, поднебесне злобе, пород пакла, демони – немају тела. (... )

Литургијско  крштење у Цркви Свете Петке у ВиноградимаНа дан Св.великомученице Ефимије и блажене Олге 24.јула 2009.године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима , крстивши у току Литургије малог Андрију Красојевића. Био је то својеврстан доживљај Цркве као заједнице свега народа Божијег , у коју се улази и остаје Светим Крштењем. Још  једном смо били сведоци древне апостолске и светоотачке праксе,  која је крштењем кроз Литургију пројављивала тајну нашег саумирања и саваскрсавања са Христом.

Литургијско крштење у Старој ЦрквиУ четвртак 23. јула 2009. године, на дан Преподобног Антонија Печерског и 45 мученика Никопољских, Владика Јован служио је Свету Архијерејску Литургију  у Старој Цркви ,у капели посвећеној изношењу Часног Крста.
Епископу је саслуживало братство храма, заједно са пензионисаним протојерејом–ставрофором Лазаром Јагличићем. Следујући праксу ране Цркве у којој чин хришћанског увођења у Цркву није  био раздељен , и у којој су  Свете Тајне: Крштења , Миропомазања и Евхаристије чиниле једну целину, Епископ шумадијски је у току Свете Литургије крстио малу Софију Кресић ћерку Николе и Анђелије Кресић, унуку архијерејског  намесника лепеничког протојереја–ставрофора оца Саве Арсенијевића.

ImageУ среду 22.јула 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Кнеза Лазара у Белошевцу, уз саслужење братства овога храма, и архијерејског намесника лепеничког  протојереја ставрофора оца Саве Арсенијевића.

ImageНа дан Св. велекомученика Прокопија у селу Овсиште крај Тополе Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење  свештенства Опленачког намесништва и два ђакона.У току Литургије Епископ је причестио децу и вернике, благословио и поучио народ о животу, љубави, праштању , о животном крсту сваког од нас.

Света Великомученица Недеља слава Цркве у Десимировцу-Рукоположење у чин ђаконаЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на дан храмовне славе Св.великомученице Недеље 20.јула 2009.године , служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Десимировцу близу Крагујевца. Епископу су саслуживали архијерејски намесник крагујевачки протојереј мр Рајко Стефановић, протојереј Богољуб Стевић из Звечана, игуман манастира Ћелије код Лазаревца Макарије, парох чумићки протојереј Милан Томић , парох грбички Милан Петровић и парох лужнички Гојко Марковић. И овог пута Епископ шумадијски изговорио је снажну и дубоку беседу говорећи  о Св великомученици Недељи, њеном животу који је посведочен Христом . Њена вера у Христа , мученички венац који је понела, пример су како треба да изгледа и наш хришћански живот.

ImageУ недељу 19.јула 2009.године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење монаштва и свештенства левачког намесништва ,служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Св.Николаја у Великој Крушевици. На Светој Литургији присуствовао је велики број верника , који су дошли да дају подршку како милитвену тако и материјалну у обнови овога манастира. Обраћајући се верном народу Владика Јован је рекао да је овај средњовековни манастир неколико пута у току свог више вековног постојања био запуштен и поново оживљаван, а од данас ће у њему живети  монахиња Теодора .После Свете Литургије сви присутни заједно са својим Првојерархом наставили су дружење уз трпезу љубави коју је припремила управа манастира.

ImageУ шесту суботу по Пасхи, 18. јула 2009. године, када Српска Православна Црква молитвено прославља преподобног Атанасија Атонског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у храму Светог Јована Богослова, у Влашком Долу, служио Свету Архијерејску Литургију.Мноштво  народа  међу којима је било доста деце ,дошло је да дочека свога Епископа .Пре почетка Литургије Владика Јован је  освештао новоподигнути парохијски дом.

ImageПраксу да скоро сваког петка служи  у храму Свете Петке у Виноградима , Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован наставио је и 17.јула 2009.године на дан када се Црква молитвено сећа Св.Андреја Критског и Св. свештеномученика Саве Горњокарловачког. И овог пута Владика Јован је поучио верни народ богонадахнутом беседом.

Епископ Порфирије: Црква и светСа интернет портала Светигоре - Радија Митрополије црногорско-приморске, преносимо предавање Његовог Преосвештенства викарног Епископа јегарског Г. Порфирија одржано у Крагујевцу на тему Црква и свет. На веома посећеном предавању Владика је говорио о односу Цркве и света кроз историју и у наше време, односу Цркве и болести зависности - посебно наркоманије, као и о активностима рехабилитационог центра за борбу против наркоманије - заједнице Земља живих који делује при манастиру Ковиљ.

Литургијско Крштење у СелевцуНа празник Светог мученика Јакинта и преоподобног Анатолија , 16. јула 2009. године у селевачком храму Силаска Светог Духа на апостоле (Архијерејско намесништво Јасеничко) Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање протонамесника Драгана Милутиновића, протонамесника Горана Радовановића, јереја Велимира Крстића и јереја Далибора Новаковића. Оживљавајући древно предање Светих апостола и Отаца Цркве, Владика Јован је кроз Литургију обавио чин крштења, уводећи малог Вука, сина надлежног пароха јереја Ненада Петровића, у Цркву Христову.

Oчинска брига Владике Јована о Заједници Земља живих у БрајковцуНа празник Полагања ризе Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован посетио је Заједницу Земља живих у Брајковцу и поводом славе ове заједнице служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање јеромонаха Макарија игумана манастира св. великомученика Георгија у Ћелијама и свештеника Бранка Ћурчина из Новог Сада који руководи комплетним пројектом Земља живих. Подсећамо да је Заједница Земља живих у Брајковцу једна од четири куће у којој се под слоганом ora et labora (рад и молитва) ради на првом кораку у ресоцијализацији бивших зависника и њиховом враћању смислу и лепоти живота као Божијем дару.

Свети Козма  и Дамјан слава Цркве у ЗагорициЊегово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован на дан храмовне славе Св. бесребреника Козме и Дамјана 14. јула 2009. године, служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Загорици покрај Тополе. Житељи овог лепог и надалеко чувеног шумадијског села у којем је боравио и Вожд Карађорђе, учинили су дело достојно светих предака јер су на предивном месту подигли нову Цркву посвећену Св. Козми и Дамјану, у којој се данас служи Света Литургија.

Страна 1 од 2