Чланци поређани по датуму: август 2012 - Епархија Шумадијска

БЕСЕДА ГОСПОЂЕ СЛАВИЦЕ ЂОРЂЕВИЋ НА ОТВАРАЊУ ГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУВаше Преосвештенство, часни оци, председниче Скупштине града, уважени гости, желим да вас поздравим у име градоначелника и у своје лично име.

Мени је ове године поверена велика част да озваничим почетак Госпојинских свечаности, које град Крагујевац подржава и помаже, са жељом да оне постану и остану део наше културне и духовне баштине, да овај период године постане препознатљив за овај град.

БЕСЕДА РЕКТОРА ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ДР ЗОРАНА КРСТИЋА НА ГОСПОЈИНСКИМ СВЕЧАНОСТИМА У КРАГУЈЕВЦУВаше Преосвештенство, поштовани представници локалне самоуправе, часни оци, браћо и сестре, задовољство ми је и част да вечерас са вама поделим неколико скромних размишљања о данашњем дану, данашњем празнику, данашњем нашем скупу и какво место и значај и празник и скуп могу да имају у нашим животима.

Одржавање Госпојинских свечаности је добра идеја на чијој реализацији треба захвалити нашем владици, братству Саборне цркве и локалној самоуправи. Оваква и слична догађања и скупови су знаци нашег заједништва. Знаци да желимо да живимо у заједници и да се изражавамо на заједнички начин. Сматрам да је ово јако важно, пресудно за наш живот, али исто тако сматрам да је заједнички живот као вредност по себи, у опасности. Дозволите ми да у најкраћем, образложим ову своју мисао и у каквој вези она може бити са хришћанским вредностима.

ПРОСЛАВА ВЕЛИКЕ ГОСПОЈИНЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ Поред летњих духовних светковина студеничких, преображењских празновања манасијских, у славу слова ресавског и многогласног песмопоја у славу Бога Тројичног, црквенонародног саборовања око китњастих миљеа у камену извезених, светиње каленићке; а овде у Крагујевцу у првопрестолном граду слободне Србије, благословом Првојерарха Епархије шумадијске Његовог Преосвештенства Епископа Јована, братство Саборног храма, уз свесрдну помоћ Скупштине града Крагујевца, организовало је треће по реду, Великогоспојинске духовне свечаности, које ће уз Божију помоћ трајати све до празника Мале Госпојине 21. септембра.

НОВИ ПОСЛЕНИК НА ЊИВИ ГОСПОДЊОЈ У ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈСабрана око Tрпезе Господње Црква је и 26. августа, у недељу 12. по Духовима, славећи светог мученика Иполита, славила Васкрслога Христа и свето име Његово, које га је и прославило. Свети мученик Иполит, ради чијег смо се имена окупили, својим животом и својим делима је прихватио Васкрслога Христа.

ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИ ДАНИ У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦМилошћу Божијом и благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у суботу 25. августа, а поводом храмовне славе, Успења Пресвете Богородице, одржан је сабор у порти манастира Денковца. Саборовање је започело Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Владика Јован уз саслужење петнаест свештенослужитеља и четири ђакона. Литургијско сабрање улепшано је појањем црквеног хора из Нове Пазове и октетом Свети Роман Мелод из Крагујевца. Након прочитаног јеванђеља Владика Јован се обратио сабраном народу веома садржајном беседом, говорећи првенствено о Светој Литургији и њеној важности за спасење рода људскога. Поред тога, Првојерарх је говорио и на тему прочитаног јеванђеља, говорећи о духовном слепилу које је теже од физичког слепила, јер духовно слепило не долази од болести, већ од тежине почињених грехова.

ХРИСТОС ЈЕ ЖЕНИК НАШИХ ДУШАУ петак дванаести по Духовима, 24. августа 2012. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму свете Петке у Виноградима.

У беседи на јеванђеље Преосвећени је указао да је Христос женик наших душа.Наше душе су невесте Христове.Невеста је сва усредсређена на живот који је очекује доласком Женика, на нови савез љубави и нову страницу заједничког живота, односно заједницу. Та заједница символизује долазак Царства Небеског.

Овим речима Епископ Јован позвао је верни народ у Старој Цркви, на подвиг чињења добра свима и на сваком месту. Владика је указао на значај непрестаног преиспитивања себе и наше спремности и љубави према Господу који ће изненада доћи. Христов други долазак даје смисао нашем постојању, a и постојању читаве божије творевине.

ТРЕЋЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУМи прослављамо Ону која је најславнија од свих људских бића створених у свим световима. Нема тог бића људског којe се појавило на овој плавој планети, коме је толико узвишених славопоја, песмопоја и похвала написано и отпојано, као у славу Оне, која је сместила несместивог у утробу своју, Оне, која је измирила Творца и творевину Његову, Оне која је на свет донела Сина Јединородног, Бога живог, Марија Богородица Приснодјева./p>

У Њену славу и част, братство Саборног храма, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, уз помоћ и подршку Града Крагујевца, организовало је треће по реду Великогоспојинске духовне свечаности. Свечаности су отпочеле изложбом слика академског сликара Милоја Марковића из Београда.

Страна 1 од 4