Чланци поређани по датуму: новембар 2011 - Епархија Шумадијска

Изненада и у раним јутарњим часовима, на дан светог Јована Милостивог 25. децембра 2011. године, уснуо је у Господу парох други конатички протонамесник Василије Спасојевић.

Отац Василије је рођен у Лопарамa на планини Мајевици (Република Српска) на Срђевдан 1957. године. После основне школе коју је завршио у родном месту уписао је богословију Светог Саве у Београду.

ЦРКВА СВЕТОГ САВЕ - АЕРОДРОМВладика Јован – “Црква нас кроз пост подстиче на труд, да би омолитвенили себе, своје срце ...”

У храму Светога Саве на Аеродрому, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у понедељак, 28. новембра 2011. године.

НЕ БОЈ СЕ САМО ВЕРУЈУ недељу 24. по Духовима (на дан св. апостола Филипа, св. Григорија Паламе архиепископа солунског) Епископ шумадијски Господин Јован служио, је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима. Уз саслужење протојереја ставрофора Драгослава Сенића, протојереја ставрофора мр Рајка Стефановића – архијерејског намесника крагујевачког, протонамесника Драгана Брашанца, јереја Николе Симића, и два ђакона: Небојше Јаковљевића и Ивана Антонијевића.

Преосвећени нам је у беседи на јеванђеље указао на дивне благодатне дарове Божије које користимо узрастајући на пољу науке и технике посебно нагласивши да живот и смрт остају тајна за науку.

ДАНАШЊИЦИ ЈЕ НЕОПХОДНА ЗЛАТОУСТОВА ОГЊЕНА РЕЧСлава Златоустове Богословије у Крагујевцу

Пут спасења у Цркви Христовој незамислив је ако пастири стада Божијег своју мисију не буду градили по примеру који је оставио Свети Јован Златоусти – суштинска је порука црквеног прослављања овог светитеља у крагујевачкој Богословији која за свог патрона има овог дивног Божијег светитеља. Црквене песме које су се чуле током бденија на навечерје празника (25. новембра), које је служио у школском храму Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, речито су упућивале да садашњим и будућим пастирима не треба боља инспирација него што су живот и дело Светог Јована Златоустог.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМАУ петак 25. новембра када наша Света Црква слави Светог Јована Милостивог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у Крагујевцу-Виноградима, на којој је рукоположио у чин ђакона Милоша Митровића из Баточине, дипломираног теолога и свршеног ученика београдске богословије Светог Саве у Београду.

ЗНАМО ИЗ ТВОГ МУЧЕНИЧКОГ ЖИВОТА ДА ЈЕ НАЈВИША ВРЕДНОСТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС И СЛУЖБА И ЉУБАВ К ЊЕМУСв. Стефан Дечански је у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу прослављен Архијерејском литургијом, коју је служио Епископ шумадијски Г. Јован.

Славарима који прослављају Св. Мрату, Владика Јован је уз честитке упутио позив да духовно прогледају и имају вере на начин на који је имао и њихов патрон Св. Стефан Дечански, који је пострадао и од свог оца и од свог сина, што га није поколебало да верује да ће му Господ кад – тад повратити вид и подарити духовни вид, када ће својим срцем сагледавати Тајну бића Божијег.

ПРОСЛАВА АРАНЂЕЛОВДАНА У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУВелики празник Цркве Божије, Сабор св. Архангела Михаила, прослављен је и ове године веома свечано у храму Св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање братства овога храма.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНИВладика Јован – Љубављу својом добићемо Љубав вечну

У недељу 20. новембра, када Црква Божија прославља Света 33 мученика у Мелетини и преподобног Лазара Галисиота, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Преподобне мајке Параскеве у Јагодини. Владици су саслуживали свештеници беличког намесништва уз појање Петропавловског хора из Јагодине.

ВЕРА ЈЕ ОСНОВА ЖИВОТАУ петак 23 недеље по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима уз саслужење протојереја–ставрофора Милана Бороте, јереја Мирољуба Миладиновића и протођакона Мирослава Василијевића.

ДРУГОМЕ СЕ ИСТИНСКИ РАДУЈЕМО, САМО АКО ПРИМИМО ХРИСТА У СЕБЕУ четвртак 17. новембра Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Страна 1 од 3