Чланци поређани по датуму: фебруар 2011

СА СЕДНИЦЕ ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТКрагујевац

Окупљени око свога Епископа, на празник Светог свештеномученика Власија 24. фебруара 2011. године, у Епархијском дому у Крагујевцу са почетком у 9,30 сати, чланови Епархијског савета Епархије шумадијске одржали су редовну годишњу седницу.

СВЕТИ СИМЕОН МИРОТОЧИВИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У МАНАСТИРУ СТУДЕНИЦИ Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Хризостома, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је на дан Преподобног Симеона Мироточивог 26. фебруара 2011. године, служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Студеници.

СЕМИНАР ЗА СВЕШТЕНИКЕ У ЈАГОДИНИУ суботу, 26. фебруара, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и у организацији Архијерејског намесништва беличког у просторијама Црквене општине јагодинске при храму Светих апостола Петра и Павла одржан је семинар за све свештенике овог намесништва.

Уз присуство Епископа, архимандрита манастира Јошаница Евтимија (Јутрше), Архијерејских намесника крагујевачког, лепеничког, космајског гости предавачи семинара били су уважени професори Богословског факултета Универзитета у Београду др Зоран Крстић и др Ненад Милошевић.

ОСВЕШТАН КРСТ ЗА НОВ ХРАМ У АРАПОВЦУЊегово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован је на месне покладе, 27. фебруара 2011. године, у Араповцу надомак Лазаревца, освештао и положио крст на куполу новоподигнутог храма Господњег, посвећеном Његовом славном Вазнесењу.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРУШЕВЦУНа светог Кирила Словенског, 27. фебруара 2011. год. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор новоосноване Епархије крушевачке Господин Јован служио је прву Архијерејску Литургију у Крушевцу, у престоном граду Светог Лазара Косовског. Литургија је служена у Саборној цркви Светог великомученика Георгија уз учешће верног народа Божијег и уз саслужење свештенослужитеља крушевачке епахије.

МАНАСТИРУ НАУПАРА ЗВАНИЧНО ПРЕДАТО ЗЕМЉИШТЕ У ДРЖАВИНУ22. фебруар 2011. године биће записан у летопису манастира Наупара као посебно значајан датум, историјски, јер је тог дана извршена званична примопредаја одузетог манастирског земљишта од стране некадашње комунистичке власти.

МОЛИМО СЕ ДА БЛАГОДАТ БОЖИЈА НЕ ОДСТУПИ ОД НАСНа дан светога Мелетија Антиохијског, 25. фебруара 2011. године, једнога од чувара и заштитника православља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН ОСВЕШТАО ЗВОНО У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУНа дан Св. мученика Никифора 22. фебруара 2011. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије крушевачке Господин Јован освештао је звоно у манастиру Светог Луке у Бошњану. Кнежево звоно, тешко 3,5t осмо је звоно на звонику овог манастира. Ово је друго по величини звоно (после храма Светог Саве) које ће призивати народ Божији на Трпезу Господњу – на Свету Евхаристију.

ЉУБИ БЛИЖЊЕГА СВОГА КАО САМОГА СЕБЕ У уторак 22. фебруара 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св.Великомученика Пантелејмона.Уз речи беседе из зачала Светог Јеванђеља, Епископ Јован је нагласио неопходност заповести – “Љуби ближњега свога као самога себе”, објашњавајући како човек који мрзи брата свога остаје у греху и смрти. Праштање и покајање изводи га из таме и уводи у заједницу са Христом.

ДОБАР КОРЕН РОДИТЕЉСКИ БИВА СИГУРНОСТ ЗА ПОРОДИЦУ ТИХ РОДИТЕЉАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 21. фебруара 2011. године Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Преосвећеном су саслуживала двојица пензионисаних свештеника Милан Борота и Драгослав Сенић и двојица парохијских свештеника Бранислав Матић и Драган Поповић.

НОВИ ЦИКЛУС ТРИБИНА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ понедељак 21. фебруара 2011. године, предавањем професора др Драгана Милина, шефа катедре за Стари Завет на Православном богословском факултету СПЦ Универзитета у Београду, отпочео је нови циклус трибина у Епархијском духовном центру Саборне цркве у Крагујевцу.

Тему Хришћанско поимање рађања и подизања деце гост предавач протојереј-ставрофор Драган Милин представио је крагујевачкој публици пре свега са библијско-теолошког становишта, а онда преносећи лично искуство као отац деветочлане породице односно као отац седморо деце.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРУШЕВАЧКОЈ ЕПАРХИЈИЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, администратор Kрушевачке епархије, служио је, у 16. фебруара 2011. године, прву Архијерејску Литургију у овој новооснованој епархији Српске Православне Цркве, уз саслужење игумана манастира Гргетек, архимандрита Доситеја, и више свештеника и монаха.

ФОРМИРАНА ЕПАРХИЈА КРУШЕВАЧКАУ дану када наша Црква слави Свете бесребренике Кира и Јована, 13. фебруара 2011. године, формирана је нова епархија Српске Православне Цркве са седиштем у некадашњем престоном граду Светога Цара Лазара, Крушевцу. Благодаћу Господњом одлука о оснивању је донета на јесењем заседању СПЦ.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У МЛАДЕНОВЦУУ Недељу 20. фебруара 2011. године на празник Св. Партенија Лампсакијског, Епископ шумадијски Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

ГОСПОД ХРИСТОС ДОЛАЗИ У СЛАВИУ четвртак по недељи Митара и Фарисеја 17. фебруара, Владика Јован је служио Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркву у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

ДУХОВНА ТРИБИНА У ЛАЗАРЕВЦУЦрквена општина Лазаревац је на Сретење, 15. фебруара 2011. године, организовала Духовну трибину, на тему "Уметност у служби Цркве", о којој је говорио фронтмен наше познате рок групе Партибрејкерси, Зоран Костић - Цане.

СЕМИНАР О ОБРАЗОВАЊУ О ЈАСЕНОВЦУ ОДРЖАН У КРАГУЈЕВЦУУ организацији Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве и благословом и гостољубљем Преосвештеног Епископа Шумадијског г. Јована, те сарадњом управе Спомен-парка Крагујевачки октобар на челу са директором Владимиром Јагличићем, 29. и 30. јануара 2011. године одржан је трећи семинар о образовању о Јасеновцу.

Семинар су похађали сарадници Одбора за Јасеновац, као и наставници и представници богословија Српске Православне Цркве, у којима су већ дужи низ година обавезна предавања о страдању у Јасеновцу, који је само символ свеукупног страдања у Другом светском рату и других страдалних места где је српски живаљ мучен и убијан али где су и просијали наши Новомученици.

На дан када света Црква прославља успомену на светог мученика Трифуна и истовремено је у предпразништву Сретења Господњег наша заједница светосавске цркве одслужила је са Његовим Преосвештенством епископом шумадијским Г. Јованом Свету Архијерејску Литургију.

ПРОСЛАВА СРЕТЕЊА У ОРАШЦУ Непрестано захваљујући Богу на свему што је за нас учинио, скупили смо се и ове године на исто место да нашем Господу принесемо благодарење и жртву, у сећање на два велика историјска догађаја. Први је из историје спасења, божанског домостроја, који је Бог припремио за нас у жељи да свему што је створио подари живот вечни. Други је из историје српског народа, увек жељног слободе, најпре политичке, али и оне слободе који нам може подарити само Господ, слободе од последњег непријатеља – смрти. Победити смрт, опет, могуће је једино уз помоћ Бога, Христа и Духа Његовог, који нас окупљају у заједницу која је предокус вечног живота, у коме нема смрти. У ту заједницу смо се данас сабрали, предвођени својим Епископом, да бисмо примили залог вечног живота, по коме ће нас Господ препознати у дан општег васкрсења.

УСТАВИ КНЕЖЕВИНЕ И КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У КРАГУЈЕВЦУПоводом обележавања националног празника, Дана државности Србије, Гордана Чомић, потпредседница Народне скупштине, данас је у крагујевачком Народном музеју отворила репрезентативну изложбу “Устави Кнежевине и Краљевине Србије“. Захваљујући Архиву Србије који је ову изложбу приредио у Крагујевцу, граду где је донет први устав модерне Србије, Сретењски устав, 1835. године, посетиоци су имали прилику да погледају и осталих пет устава, Кнежевине и Краљевине Србије који су донети у периоду од 1835 - 1903. године; “турски устав“ Хатишериф из 1838. године, “намеснички устав“ из 1869, устави Краљевине Србије из 1888, 1901 и 1903. године.

Страна 1 од 2