Епархија Шумадијска - Епархија Шумадијска

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ У БИБЛИОТЕЦИ САНУУ организацији Библиотеке Српске Академије Науке и Уметности у Београду представљена је 28. септембра 2010. године књига Манастир Каленић - у сусрет шестој стогодишњици. Ова књига представља зборник радова насталих поводом научног скупа посвећеног манастиру Каленић који је у истом одржан од 5-6. октобра 2008. године  у организацији Одељења историјских наука САНУ.

Крст, који је неодвојив од Христа и Његовог страдања има велики значај за све хришћане, зато му се Црква обраћа у својим молитвама:

УЗДИЗАЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУО Божанска сило,
о непобедива сило,
о непојмива сило
славног и животворног Крста,
сачувај нас грешне!
(из вечерњих молитава)

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ТУЛЕЖИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ недељу пред Воздвижење Часнога Крста Господњега, 26. септембра, Преосвећени Епископ Шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Тулежима код Аранђеловца. Новоподигнута црквица посвећена св. Николају Мирликијском била је препуна верника и дечице који су се сабрали у дом божији да дочекају свог Архијереја и да учествују у Светој Евхаристији.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У БАЋЕВЦУУ суботу 25. септембра 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму Силаска Светога Духа у Баћевцу Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Видо Милић и Радивоје Митровић и јереј Дејан Антић и Влада Димитријевић. На Литургији је појао хор храма “Светог пророка Илије” из Вранића али и велики број деце на опште одушевљење свих хришћана који су тога дана били у храму.

ПРВА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА У ПОПОВИЋУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, 25. септембра 2010. године, одржана је прва смотра црквеног беседништва у Поповићу, Архијерејско намесништво космајско.

Свету Литургију је служио високопреподобни отац Сава, настојатељ манастира Венчац.

МАНАСТИР КАЛЕНИЋ - У СУСРЕТ ШЕСТЈ СТОГОДИШЊИЦИБиблиотека Српске академије наука и уметности организује промоцију књиге Манастир Каленић - у сусрет шестој стогодишњици: научни скуп, Каленић, 5-6. октобар 2008. године / уредник академик Јованка Калић. - Београд: Одељење историјских наука САНУ; Крагујевац: Епархија шумадијска СПЦ, 2009, у Београду, уторак 28. септембар 2010. у 13.00 часова у Клубу САНУ, међуспрат.

О књизи говоре: Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, академик Јованка Калић, уредник, и проф. др Миодраг Марковић

ПРОСЛАВА 200 ГОДИНА ОД БОЈА НА ВАРВАРИНСКОМ ПОЉУ Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 23. септембра 2010. године, Свету Архијерејску Литургију поводом обележавања 200 година од боја на Варваринском пољу, у Првом српском устанку, у спомен комплексу у Варварину. Овај јубилеј посвећен је успомени на надљудско јунаштво српских и руских војника који су на варваринском пољу поразили три пута бројнију турску војску.

Варваринска битка спада у најзначајније битке у Првом српском устанку јер је том победом Србија значајно повратила изгубљене територије и стабилизовала опште стање. Српским снагама командовао је Хајдук Вељко Петровић (у историји и народном предању познатији као Хајдук Вељко), а руским генерал гроф Орурк, који је као школовани стратег руководио целим током битке и вешто храбрио устанике да се супротставе многобројнијој турској војсци.

СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА СЛАВА ЦРКВЕ У МЕЂУЛУЖЈУ КОД МЛАДЕНОВЦА Дана 22. септембра 2010. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном праведном Јоакиму и Ани у Међулужју надомак Младеновца.

Храм је у изградњи од 2004. године и по већ устаљеној пракси, шесту годину за редом на дан храмовне славе, а у присуству великог броја верника наш Првојерарх служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење крстоносних отаца Драгољуба Ракића, Миладина Михаиловића, Миће Ћирковића, јереја Живана Жујовића и двојице ђакона Петра Лесковца и Небојше Јаковљевића.

ЦРКВА СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ НЕДЕЉЕ У ДЕСИМИРОВЦУ ДОЖИВЉАВА СВОЈ ПРЕПОРОДУ Недељу пред Малу Госпојину, парохијска заједница Десимировачка молитвено је обележила успомену на најрадоснији догађај у својој историји, када је у исту Недељу освећен прво темељ Цркве Свете Великомученице Недеље 1934. године, да би затим неколико година касније, тачније 1937. године, било свечано велико освећење храма.

Великим благословом Божијим може се сматрати то што су ову светињу осветили два светила наше вере, Свети Доситеј митрополит загребачки и Свети Николај Епископ жички, заједно са Епископом шабачким Симеоном.

Страна 1 од 4