Чланци поређани по датуму: среда, 12 август 2009 - Епархија Шумадијска

500 ГОДИНА МАНАСТИРА КРУШЕДОЛ Што је за средњовековну Србију био манастир Студеница, то је за Србе у Подунављу био манастир Крушедол или „друга Студеница", маузолеј сремских деспота Бранковића, чији култ за време Турака чак превазилази стари култ Срба светитеља из дома Немањића.

ЦРКВА 12. АВГУСТА ПРОСЛАВЉА И ПРАЗНУЈЕ ПРЕПОДОБНУ МАЈКУ АНГЕЛИНУ

СВЕТИТЕЉКА ПОДВИЖНИЧКЕ УЗДРЖЉИВОСТИ И ЧИСТОТЕ

На маргинама једне велике рукописне књиге, чувене Браничевске „Лествице“ из 1434. године, која се данас чува у Музеју Српске православне Цркве у Београду, налази се потпис Ангелине, деспотице српске, жене која је у српском народу и Цркви добила трајан култ свете супруге, мајке, преподобне жене и мученице, српске „блажене госпође“. Њен потпис на једној књизи дубоког и истанчаног садржаја, само је један од трагова њене велике и богате библиотеке и једно од сведочанстава њеног широког образовања и уметности. Није то била обична жена и обична „госпођа“. Још на двору свога оца, албанског господара Аријанита у области Шкумбе, Ангелина је имала прилике да добије одлично образовање. Испољила је рано љубав према књизи, читала много и скупљала књиге до краја живота. Траг те библиотеке налазио се у манастиру Крушедолу.

САХРАНА КЊИЖЕВНИКА ДАНКА ПОПОВИЋА У АРАНЂЕЛОВЦУ Познати српски књижевник Данко Поповић сахрањен је 11. августа у порти Буковичке цркве у Аранђеловцу. У присуству великог броја Аранђеловчана, пријатеља и поштовалаца Поповићеве писане речи, књижевника, културних и политичких јавних личности, опело су служили Митрополит црногорско- приморски Г. Амфилохије и Епископ шумадијски Г. Јован, са бројним свештенством Шумадијске епархије.

БОГОУГОДНО САБРАЊЕ У СОПОТУУ Вазнесењском храму у Сопоту, 11. августа ове године, молитвама Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, служашчег свештенства и благочестивог народа, вишеструко је призиван Свети Дух, током крштења две новопросветљене душе и током служења свете Евхаристије, свете Тајне над Тајнама. Око свог Епископа, свештенство и верници окупили су се у Сопоту и да заблагодаре Господу што их је удостојио таквим пастиром као што је парох овог града, протојереј ставрофор Љубиша Смиљковић који је на прави начин – светом Литургијом – обележавао добијање виског одликовања – право ношења напрсног крста.

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ – АЕРОДРОМНа дан Светих апостола и ђакона Никанора, Прохора, Тимона и Пармена, 10. августа 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Саве на Аеродрому.