ВАСКРШЊИ ЧАС У ОШ „РАДА МИЉКОВИЋ” У ЈАГОДИНИ

ВАСКРШЊИ ЧАС У ОШ „РАДА МИЉКОВИЋ” У ЈАГОДИНИНа Васкрсни уторак, 17. / 04. априла 2012. године, организован је седми по реду јавни “Васкршњи час” јагодинских вероучитеља под називом “Брига за природу или екологија са православног становишта”.

Ова поучна манифестација одржана је у сарадњи са основним школама Јагодине и околних места. Домаћин је била основна школа “Рада Миљковић” из Јагодине и њени вероучитељи г-ђа Александра и г-дин Младен у сарадњи са директором школе г-дином Бобаном Маровићем.

Учествовала су деца, представници, трећих разреда основних школа уз присуство својих вероучитеља.

Како је циљ веронауке да уведе ученике у Литургијску заједницу “Васкшњи час” је почео Светом Литургијом у храму Светих апостола Петра и Павла у Јагодини, коју је служио координатор за верску наставу намесништва беличког јереј Миломир Тодоровић. Радост Васкрсног уторка крунисана је причешћем присутних ђака и окупљеног народа.

После Литургије ђацима су подељена ускршња јаја и слаткиши, после чега је уследила општа радост међу окупљеном децом, јер су се радосно куцкала јајима уз поздраве “Христос Васкрсе” и одпоздрав “Ваистину Васкрсе”.

Након Литургије ученици су са својим вероучитељима организовано кренули ка ОШ “Рада Миљковић”. После дочека и поздравне речи коју је одржао директор школе г-дин Маровић, приказана је приредба ученика школе домаћина и њених предшколаца, којом је показана добродошлица свим учесницима ове манифестације.

Уследило је послужење, којим су се учесници окрепили, и после краћег одмора почео је други део “Васкшњег часа” на коме су ученици израђивали цртеже, односно слике на хамеру преко којих су показали да је љубав према природи усађена у њихова срца. Ђаци су у стваралачком духу израдили дванаест слика на тему, бриге о природи од стране Бога и човека. Руковођени идејом да је свет створен из љубави и да смо и ми део тог света, те да смисао свога постојања потврђујемо бригом о њему, а да је вечно постојање света без заједнице са Богом немогуће, може се слободно рећи да су вероучитељи у потпуности испунили свој задатак.

Дечији радови ће бити употребљени за штампање школског календара.

У време трајања “Васкршњег часа”, одржана је и изложба лековитих биљака које су узгајали ученици школе – домаћина и изложба дечијих радова на тему љубави као и изложба Васкршњих јаја.

Овај догађај допринео је да се: смисао, пуноћа и значај Христовог Васкрсења усади у дечија срца, што говори да је “Васкршњи час” испунио свој циљ, јер само човек који је ослобођен смрти може се назвати истински слободним, а то је немогуће без вере у славно Христово Васкрсење.

вероучитељ Предраг Димитријевић