Чланци поређани по датуму: петак, 24 септембар 2010

ПРОСЛАВА 200 ГОДИНА ОД БОЈА НА ВАРВАРИНСКОМ ПОЉУ Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 23. септембра 2010. године, Свету Архијерејску Литургију поводом обележавања 200 година од боја на Варваринском пољу, у Првом српском устанку, у спомен комплексу у Варварину. Овај јубилеј посвећен је успомени на надљудско јунаштво српских и руских војника који су на варваринском пољу поразили три пута бројнију турску војску.

Варваринска битка спада у најзначајније битке у Првом српском устанку јер је том победом Србија значајно повратила изгубљене територије и стабилизовала опште стање. Српским снагама командовао је Хајдук Вељко Петровић (у историји и народном предању познатији као Хајдук Вељко), а руским генерал гроф Орурк, који је као школовани стратег руководио целим током битке и вешто храбрио устанике да се супротставе многобројнијој турској војсци.

СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА СЛАВА ЦРКВЕ У МЕЂУЛУЖЈУ КОД МЛАДЕНОВЦА Дана 22. септембра 2010. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном праведном Јоакиму и Ани у Међулужју надомак Младеновца.

Храм је у изградњи од 2004. године и по већ устаљеној пракси, шесту годину за редом на дан храмовне славе, а у присуству великог броја верника наш Првојерарх служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење крстоносних отаца Драгољуба Ракића, Миладина Михаиловића, Миће Ћирковића, јереја Живана Жујовића и двојице ђакона Петра Лесковца и Небојше Јаковљевића.

ЦРКВА СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ НЕДЕЉЕ У ДЕСИМИРОВЦУ ДОЖИВЉАВА СВОЈ ПРЕПОРОДУ Недељу пред Малу Госпојину, парохијска заједница Десимировачка молитвено је обележила успомену на најрадоснији догађај у својој историји, када је у исту Недељу освећен прво темељ Цркве Свете Великомученице Недеље 1934. године, да би затим неколико година касније, тачније 1937. године, било свечано велико освећење храма.

Великим благословом Божијим може се сматрати то што су ову светињу осветили два светила наше вере, Свети Доситеј митрополит загребачки и Свети Николај Епископ жички, заједно са Епископом шабачким Симеоном.