ВЛАДИКА ЈОВАН НА ЂУРЂЕВДАН СЛУЖИО НА ОПЛЕНЦУ

ImageЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован поводом храмовне славе Светог великумученика Георгија служио је Службу Божију у задужбини Краља Петра I Kарађорђевића на Опленцу. Епископу су саслуживали игуман манастира Светог Луке у Бошњанима архимандрит Алексеј (Богићевић), архијерејски намесник опленачки Миладин Михајловић и пензионисани свештеник Тихомир Анђелковић.

Епархија шумадијска добила је новог трудбеника на Њиви Господњој. Парохијског ђакона при храму рођења Пресвете Богородице у Тополи Градимира Милојевића, Владика Јован рукоположио је у чин свештеника и поставио на прву парохију варваринску.

Беседа на Опленцу

Свештеничка служба узвишенија је од царске службе, јер је Господ ту службу предао апостолима, кроз наслеђе, апстолско прејемство које је у Цркви. Иако пут свештеника није нимало лак, Божанска Благодат која силази на њега током рукоположења помоћи ће му у свим невољама са којим се буде срео у парохијској служби. Живот свештеника као Литурга и Пастира јесте живот и његове парохије, коју је свештеник дужан привести литургијској-евхарстијској заједници на челу са својим Епископом, нагласио је Владика Јован.