СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУСтара Црква кнеза Милоша у Крагујевцу једна од првих грађевина подигнутих у обновљеној српској држави, посвећена је Силаску Светог Дуга на апостоле.

Другог дана Духова 8. јуна 2009. године на дан храмовне славе Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију на отвореном у порти Старе цркве, уз саслужење свештенства крагујевачког и лепеничког намесништва и присуства великог броја Крагујевчана, на челу са градоначелником града Крагујевца господином Верољубом Стевановићем.

Историјски значај Цркве кнеза Милоша у Крагујевцу је велики, зато што су се у њој и у порти крај ње готово кроз читав XIX век одвијали догађаји који су од прворазредног значаја за судбину српског народа. Порта Милошеве Цркве била је место где су одржаване седнице првих наших скупштина. Ту је заправо започео скупштински живот у тек ослобођеној Србији. Зато није чудо што је ова велелепна грађевина посвећена Светој Тројици. Све што су Срби чинили, чинили су у Име Свете Тројице. У Име Оца и Сина и Светога Духа. Све што се дешава у Цркви, дешава се Духом Светим. То је у својој беседи напоменуо ректор крагујевачке богословије др Зоран Крстић. Дух Свети конституише Цркву. Црква је Тело Христово, али је Црква и Духа Светога јер се Светим Духом ми сједињујемо са Христом.

Беседа др Зорана Крстића, ректора Богословије "Светог Јована Златоуста" у Крагујевцу

Након одслужене литургије начињен је опход око храма, а затим је пререзан славски колач. Домаћин славе је био господин Миленко Томовић из Крагујевца, који је у порти Старе Цркве приредио послужење за све верне.

СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУУ поподневним часовима организована је градска литија. Литија је кренула из порте Старе Цркве након одслужене вечерње службе, главном улицом, кроз пешачку зону града, традиционално „до Крста”, где је Епископ Јован прочитао молитве за напредак. Након молитве „Код Крста”, литија се поред Суда, главном улицом упутила ка Првој крагујевачкој гимназији, где су ученици Веронауке Музичке гимназије “Милоје Милојевић” приредили краћи уметнички програм. У литији је учествовао градоначелник града Крагујевца г. Верољуб Стевановић, у име Војске Србије начелник Војног одсека града г. пуковник Б. Ковачевић, одред МУП-а, потом Ватрогасна јединица града Крагујевца, удружење Сокола, културно-уметничко друштво Смиље, и многи други.

По повратку у порту културно- уметничко друштво Смиље одржало је свој програм, у коме су централно место имали ученици Основних и Средњих школа.

 

ђакон Мирослав Василијевић