СЕДМИ ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У АЗАЊИ

СЕДМИ ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У АЗАЊИОвогодишњи фестивал хорова сабрао је велики број верника у храму Светих бесребреника Козме и Дамјана у Азањи. Храм који је подигнут 1889. године, на свој мали јубилеј - 120 година постојања био је место окупљања хорова епархије шумадијске. Није се тај јубилеј могао прославити на лепши и богоумилнији начин, него што је то било на овај дан 14. јуна 2009. године, у недељу коју је Црква посветила Свим Светим.

У азањском храму служио је Свету архијерејску Литургију Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештеницима и ђаконима епархије шумадијске. Радост лутургијског сабрања је просто испуњавала храм који је одисао песмом и молитвом.

После прочитаног Светог Јеванђеља Владика Јован се обратио верном народу. У својој беседи Владика је говорио о Светој Литургији као центру хришћанског живота, упозоравајући да то није некакав обичан скуп, већ сабрање са живим и свудаприсутним Богом. Као чланови Цркве сви смо позвани и призвани да се Црквом учимо, а не да Цркву учимо. Нажалост, у данашње време много је оних који не схватају или не желе да схвате саму природу Цркве, већ желе да Цркву прилагоде себи и својим световним потребама. „Дођимо у Цркву не да мудрујемо својим разумом, него да наш разум просветлимо разумом Божијим“ - речи су којима Владика даје поуку свима са каквим осећањем треба долазити у Цркву. Треба да принесемо себе кроз молитву, покајање и жртву.

Беседа у Азањи

Даље, Епископ Јован је говорио о празнику који је Црква посветила Свим Светим, којих има толико да њихова имена ни у један календар не би могла стати. Црква је овај дан посветила Свим Светим да би нас поучила каквим животом ми да живимо. Светитељи су се трудили да постану дом Свете Тројице, и тим примером и ми треба да будемо руковођени. Сваки хришћанин је позван и призван да буде дом, односно храм Свете Тројице, како би задобио Царство небеско. Кроз овај празник Црква нам открива да и ми можемо поћи путем светитеља, бити свети. То може чак највећи грешник, али под условом да следује пример светитеља и угодника Божијих, да се одрекне свега онога што је нечасно, нељудско и нехришћанско. Кроз веру ми постижемо и оно што мислимо да не можемо, јер је „све могуће оном који верује“ – како нам Христос говори. Епископ је речено поткрепио речима из данашњег Јеванђеља: „Ко призна мене пред људима, признаћу и ја њега пред Оцем својим небеским.“ Нема веће радости од тога да нас Господ упише у књигу вечнога живота. Зато, стално морамо да бдимо над собом, молећи се светитељима да и нас Господ преко њих прославља.

После заамвоне молитве и резања славског колача почео је фестивал хорова у којем је учешће узело 10 хорова из Епархије шумадијске. Смотру су отворили домаћини овога скупа са дечијим хором при храму светих бесребреника Козме и Дамјана из Азање, а затим је уследило представљање и осталих по већ превиђеном програму: црквени хор „Свети Василије Острошки“ из Ратара, дечији хор „Свети Симеон Мироточиви“ из Крагујевца, женски хор „Свети Архангел Михаило“ из Јагодине, хор при храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, хор барајевског намесништва, катедрални октет „Свети Роман Мелод“ из Крагујевца, црквени хор „Опленац“ из Тополе, хор младих Саборне Цркве у Крагујевцу и црквени хор „Свети Симеон Богопримац“ из Смедеревске Паланке. Након наступа хорова који су поздравили сви верни, уприличена је трпеза љубави за све учеснике овог великог молитвеног скупа.

Ненад Петровић, јереј