МАТУРСКЕ СВЕЧАНОСТИ У БОГОСЛОВИЈИ

У суботу, 13. јуна 2009. године одржан је последњи усмени матурски испит (из литургике) за кандидате који су четврти разред завршили школске 2008/2009. године у Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу. Након овог испита, протојереј ставрофор проф. др Димитрије Калезић, изасланик Светог архијерејског синода Српске православне Цркве, одржао је завршну седницу Испитне комисије. У испиту, а и у радном и свечаном делу последњег дана матурских испита, учествовао је и Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

Изасланик Светог архијерејског синода, на седници Комисије, изнео је више похвала о спремности кандидата, што су потврдиле и остварене оцене. Тако су на усменом испиту још два кандидата заслужила одличан успех, па је ову школску годину у крагујевачкој Богословији одличним успехом школовање окончало осам кандидата. Већина кандидата на свим усменим испитима добијали су претежно одличне и врло добре оцене.

На свечаном скупу са матурантима, саопштени су резултати матурског испита, а затим су одличним ученицима уручени дарови – књиге. Поуке о даљем школовању, односно о очекиваном укључивању ове генерације матураната у црквени живот, упутили су професор др Димитрије Калезић и ректор богословије др Зоран Крстић.

Свечани матурски ручак, у којем су, поред ученика и наставника Богословије, учествовали Господин Јован, епископ шумадијски и протојереј ставрофор проф. др Димитрије Калезић, био је прилика да старији, али и млађи, у здравицама, изнесу завршне утиске о школовању ове генерације. Сви су истицали да нико, где год га живот одвео, не сме заборавити од има од Бога добијен дар бесмртности, односно да је неопходно увек корачати путем који води ка спасењу.

Ректор Богословије Светог Јована Златоустог, протојереј ставрофор др Зоран Крстић, топлим речима захвалио се за све што су учинили да ова школа, најмлађа просветна установа Српске Цркве, крене путем који обећава дуговечност, прфесорима који одлазе у мировину – протојереју ставрофору Драгославу Степковићу и Војиславу Радуновићу.

Негослав Јованчевић