ВЛАШКИ ДО - АЗАЊА Освештан новоподигнути парохијски дом

ImageУ шесту суботу по Пасхи, 18. јула 2009. године, када Српска Православна Црква молитвено прославља преподобног Атанасија Атонског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у храму Светог Јована Богослова, у Влашком Долу, служио Свету Архијерејску Литургију.Мноштво  народа  међу којима је било доста деце ,дошло је да дочека свога Епископа .Пре почетка Литургије Владика Јован је  освештао новоподигнути парохијски дом.

На Литургији Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Никола Гвоздић, протојереј Велибор Ранђић, јеромонах Серафим и протонамесник Зоран Мишковић. За певницом је поред свештенства био дечији црквени хор из Азање који је својим умилним појањем још више улепшао овај богоугодни чин.

У својој беседи Владика Јован је  рекао да ми долазимо на Свету Литургију да се нахранимо речју Бога живога, да се нахранимо истинитим Телом и истинитом Крвљу Христовом. То и јесте наш главни циљ, да се сјединимо са Богом, као што је то чинио и Свети Атанасије Атонски, који је био један од оснивача Свете Горе. Његов живот је прави пример за сваког хришћанина, који као што рече Владика, можда није много причао, али је живео и делао по речи Божијој. Није само довољно рећи да смо хришћани, већ треба то показати и на делу, јер једино тако ми призивамо Духа Светога, јер једино тако ми можемо ући у Цраство Небеско.

На крају Свете Литургије Епископ је одликовао орденом Вожда Карађорђа Господина Петра Јелића за заслуге према цркви влашкодолској. Такође, Владика Јован је одликовао и влашкодолског пароха јереја Срђана Ковачевића правом ношења црвеног појаса.

После Свете Евхаристије, организована је трпеза љубави коју је Владика поделио са свима који су присуствовали Светој Литургији.

Беседа Епископа шумадијског Г.Јована у Влашком Долу