ПРОСЛАВА СВ. ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ТРНАВИ

ТрнаваНа дан великог пророка Божијег Св. Илије 2. августа 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Трнави близу Тополе. Епископу је саслуживало свештенство опленачког намесништва на челу са архијерејским намесником опленачким протојерејем –стaврофором Миладином Михаиловићем.

Обраћајући се верном народу Владика Јован је рекао да најпре треба да иштемо Царство Божије, а једини пут којим се стиже до Бога јесте пут подвига и врлине, којим је ишао и Св. пророк Илија.

На радост свих, Благодат Божија је кроз Епископа и целу Литургијску заједницу рукопроизвела дипломираног теолога Владу Димитријевића из Великих Црњана у чин свештеника за парохију прву Баћевачку, а Игора Обрадовића из Бељине у чин ђакона. Новим посланицима на Њиви Господњој Владика Јован упутио је речи духовне поуке. Одговорност свештеника као Литурга и пастира је огромна. Свештеник је дужан да своју парохију приводи Евхаристијској заједници кроз жртвено умирање пистовећујући се са Првосвештеником Христом, а то значи да је јерархијско служење, служење из љубави. Свештеничка служба узвишенија је од анђеоске и царске службе јер је Господ ту службу предао апостолима а апостоли епископима, и та нит, тај историјски континуитет до дан данас није прекинут, апостолским прејемством које је у Цркви.

Беседа епископа Јована на Литургији у Трнави

Духовна поука Владике Јована на рукоположењу у храму Св. пророка Илије у Трнави

За пастирско старање и труд надлежни парох Слободан Богојевић удостојен је чином протојереја. Орденом Вожда Карађорђа награђен је г-дин Радоје Новаковић из Горње Трнаве, а Архијерејске грамате добили су: председник Црквене општине Радослав Ранић, благајник Радоје Новаковић, Братислав Лазарчевић, Милоје Стојковић, Мирослав Миросављевић, Горан Пантић, Душан Вукић, Рајко Јанковић и Ратко Петронијевић сви из Горње и Доње Трнаве.


јереј Никола Симић