ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА НОВИ ХРАМ У СЕЛУ БАРЗИЛОВИЦА КОД ЛАЗАРЕВЦА

Barzilovica kod LazarevcaЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је на дан Светог пророка Језекиља, 3. августа 2009. године, освештао земљиште, поставио камен темељац и часни крст за нови храм у селу Барзиловица надомак Лазаревца. Храм ће почети да се гради благодарећи благослову његовог Преосвештенства и иницијативи великог броја тамошњих мештана и верника на челу са својим парохом јерејем Жељком Ивковићем, који су пројавили велику жељу за својом црквом и биће посвећен Силаску Духа Светог на апостоле.

После обављеног чина постављања камена темељца и побијања часног крста на месту где ће нићи нови храм, Владика се најпре обратио, у великом броју присутним мештанима, са жељом да их у животу прати Благослов Божији, да закриљује њих и њихове потомке и све оне који себе буду у овај храм уградили и у њему се Богу молили. Видевши велики број присутних мештана села Барзиловице Владика је изразио наду и веру да ће се он, ако Бог да, брзо и завршити. Апелујући на њихову хришћанску савест Преосвећени их је у очинској љубави подсетио да храм подижу у Славу Божију а не своју, са слогом и љубављу, јер ће једино тако бити благословени и једино тако ући у историју Српске Цркве и Српског народа. Храм треба да градимо да би он нас изграђивао и у Богу и врлини нас васпитавао и образовао, истакао је Владика. На крају нас је све подсетио на речи Св.Јована Златоустог који је рекао, да ако не можемо материјално да помогнемо изградњу храма, сигурно можемо молитвено.

Након овога одржан је пригодан културно-уметнички програм. Овом догађају присуствовали су председник општине Бранко Борић и директор РБ Колубара Небојша Ћеран, који помажу и подржавају овакве пројекте наше свете Цркве и нашег верног народа.

 

Jeреј Жељко Ивковић