САХРАНА КЊИЖЕВНИКА ДАНКА ПОПОВИЋА У АРАНЂЕЛОВЦУ

САХРАНА КЊИЖЕВНИКА ДАНКА ПОПОВИЋА У АРАНЂЕЛОВЦУ Познати српски књижевник Данко Поповић сахрањен је 11. августа у порти Буковичке цркве у Аранђеловцу. У присуству великог броја Аранђеловчана, пријатеља и поштовалаца Поповићеве писане речи, књижевника, културних и политичких јавних личности, опело су служили Митрополит црногорско- приморски Г. Амфилохије и Епископ шумадијски Г. Јован, са бројним свештенством Шумадијске епархије.

Обративши се окупљеном народу, митрополит Амфилохије је подсетио да је у порти Буковичке цркве сахрањен и Поповићев предак, прота Атанасије Буковички, под чијим су се крстом 1804. године на верност отаџбини заклели Карађорђе и устаници. Митрополит је посебно говорио о Поповићевом лику Милутину, у коме су сабрана сва распећа и падови кроз које је Српски народ у историји пролазио, али и уздизања која је доживео кроз покајања и враћаља својим коренима. Милутин је српски многострадални Јов кроз кога је проговорило биће овог народа.

Беседа митрополита Амфилохија на сахрани књижевника Данка Поповића

Image Од Слободана – Данка Поповића опростили су се бивши председник општине Аранђеловац Радосав Швабић, песник Слободан Павићевић, Владан Глишић, који је говорио у име младих интелектуалаца и књижевник Слободан Ракитић, у име српских писаца. Поповић је аутор више романа, од којих су најпознатији ''Чарапићи'', ''Официри'', ''Кућа Лукића'', ''Господари'', ''Књига о Милутину''...

Такође, Поповић је написао и више књига приповедака и есеја (''Кукурек и кост'', ''Свечаности''... ), филмских сценарија, радио и ТВ драма (''Карађорђева смрт'').

 

јeреј Александар Миловановић