СВЕТИ РОМАН СРПСКИ СЛАВА ЦРКВЕ У РЕКОВЦУ

СВЕТИ РОМАН СРПСКИ СЛАВА ЦРКВЕ У РЕКОВЦУДана 29. августа 2009. године наша Црква прославља Светог преподобног Романа српског. Свечаном Архијерејском Литургијом коју је поводом храмовне славе у Рековцу служио Епископ шумадијски Г. Јован, започело је прослављање овога великог угодника Божијег.

После прочитаног Јеванђеља Владика Јован се обратио верном народу речима: “Народ Божији када се год сабира у Име Божије онда је и ту Бог. Много има сабрања у овоме времену али је само једно спасоносно, а то је сабрање у којем Бог учествује, сабрање у Име Божије, и оно је најбоље и најлепше када се сабирамо у Цркви као заједници Тела Његовог”.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Рековцу - 29. август 2009. године

Радост Литургијског сабрања у овом храму употпунила су два догађаја: Рукоположење у чин ђакона дипломираног теолога Бојана Чоловића из Аранђеловца. Владика Јован је очински и са пуно топлине и љубави посаветовао новорукоположеног ђакона Бојана да остане чврст у вери, јер је то једини начин да испуни све оно што Црква од њега очекује. Ценећи дугогодишњи рад у Винограду Господњем, Владика Јован је у току Литургије произвео у чин протопрезвитера пензионисаног пароха Радована Јовића из Секурича, одликовавши га правом ношења напрсног крста. На тај начин Владика се захвалио проти за све што је допринео Цркви Христовој својим дугогодишњим пастирским радом. Након одслужене Литургије и трократног опхода Владика је пререзао славски колач и честитао славу свима који припадају овоме храму. Молитвено славље настављено је по нашем обичају свечаном трпезом љубави коју је ове године припремио колачар господин Богољуб Милић из Урсула.

протонамесник Сретко Петковић