СТАРА ЦРКВА – ДУХОВНА ПОУКА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА

СТАРА ЦРКВА – ДУХОВНА ПОУКА ВЛАДИКЕ ЈОВАНАУ четвртак 15. октобра, Владика Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу, уз саслужење братства овога храма.

Беседећи верном народу о молитви, Владика каже да је свако време згодно за молитву, нарочито је згодна ноћ, због смираја дана, подсећајући верне да се у нашим манастирима служи свеноћно бденије. Владика каже да за нас мирјане треба да буде важно то да молитва тражи сконцетрисаног човека, сажетог човека, а то значи да јесмо у храму у телу, али да нам је дух на Небу. Да у току Литугије не мислимо о световним стварима, већ о Богу, те да је тек тада наша молитва приљежна.

Тумачећи 23. зачало Јеванђеља по Јовану које почиње речима:“ Ја сам Врата, ко кроз Мене уђе спашће се, и улазиће и излазиће и пашу ће налазити“, Владика каже:“То значи да је Христос Богочовек за људско биће. Он је врата и храна за бесртност. Све што не уђе кроз Њега, остаје у смрти и греху. Ван Богочовека нема врата за бесртност. До појаве Христа на земљи, није било врата за бесмртност, свет је био без тих врата, свет је био тамница смрти“. Још Владика поставља питање вернима:“Коју ће човек пашу наћи?“, те одмах даје одговор “Сву ону храну којом се храни боголика душа човека и богочежњиво биће људско.То је сами Христос, Тело и Крв које се овде у Цркви раздаје свима. Кроз Божанску правду, милост, Цркву, свете тајне, свете врлине, то је паша и има је у изобиљу у Цркви. Ако се том храном хранимо, ућићемо у Царство Божије“.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Старој цркви крагујевачкој

На крају беседе, Владика још додаје: “Господ за себе каже да је Пастир. Јеванђеље каже да лупежи убијају, лупежи растерују стада, лупежи из нас краду Јеванђеља, краду Истину, све што је богољубиво и богочежњиво. Нека нам да Господ да снаге да очувамо веру у себи и да препознамо Пастира.

 

ђакон Мирослав Василијевић