СТО ГОДИНА ЦРКВЕ У ДУБОНИ

СТО ГОДИНА ЦРКВЕ У ДУБОНИЈош једна у низу светиња у Епархији шумадијској, на празник Светог мученика Лонгина Сотника 29. oктобра 2009. године, свечано је прославила своју стогодишњицу постојања. То је парохијски храма Преп. Симеона Столпника у селу Дубона надомак Младеновца.

Изградња ове велелепне светиње започета је 1901. године, а довршена 1909. године, захваљујући прилозима и помоћи благочестивих мештана села Дубоне. Они су знали, да градећи једну такву светињу, уграђују себе и своје потомство у њу. Били су сигурни да на тај начин Богу позајмљују, а ко Богу позајмљује томе Бог никада дужан не остаје.

Света Архијерејска Литургија, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, архијерејског намесника лепеничког протојереја - ставрофора Саве Арсенијевића, свештеника Милана Јовановића, Ратка Аврамовића, ђакона Петра Лесковца и Небојше Јаковљевића, почела је доласком Архијереја, кога је дочекао велики број верника како села Дубоне тако и околине. Да би радост још била већа, велики број верника и деце школског и предшколског узраста узели су учешће у Светој Евхаристији причестивши се Телом и Крвљу Госпда Исуса Христа.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Дубони - 29. октобра 2009. године

Овом приликом је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован честитао свим присутнима стогодишњицу постојања ове прелепе светиње, изговоривши још јендом надахнуте речи у својој беседи говорећи: да сваки човек треба да отвори своје срце да би се у њега могао настанити Троједини Бог, човек је заправо оно чиме је он испуњен, ако је испуњен Богом и љубављу он ће бити испуњен и жртвом да жртвује себе за другога, да жртвује себе за оно зашта га је Бог назначио. Такође је још потсетио сав присутни народ да се у светом храму живи богослужењем и молитвама. Где је Дух Свети ту је и будност, јер Дух Свети је сила која оживљава, оснажује и окрепљава, Бог је Духом Светим Васкрсао Сина Свога и Господа нашега Исуса Христа.

Свечани тон богослужења дао је и овом приликом хор из Тополе на чијем челу је госпођа Марија Ракоњац.

Након Свете Литургије надлежни парох јереј Мирослав Исаиловић заједно са својим парохијанима припремио је свечану трпезу љубави за све присутне.

 

јереј Ратко Аврамовић