СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА - ЗАДУЖБИНА ПОРОДИЦЕ МАРКОВИЋ ИЗ ТОПОЛЕ

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА - ЗАДУЖБИНА ПОРОДИЦЕ МАРКОВИЋ ИЗ ТОПОЛЕЦрква Света Три Јерарха која се налази на опленачком гробљу у Тополи, иначе задужбина породице Марковић из Тополе, прославила је на дан празника своју храмовну славу.

Литургијско сабрање предводио је Епископ шумадијски Г. Јован, а саслуживали су игуман манастира Брезовац синђел Сава и архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Тополи

Говорећи о значају и величини празника, Владика Јован је рекао да све што се дешава, дешава се по промислу Божијем. Ове Владикине речи односе се на Цркву која је била и остала стуб и тврђава Истине, а светитиљи су нам пример како се та Истина ширила и преносила до дана данашњег. Светитељи као што су Василије Велики, Свети Григорије Богослов и Свети Јован Златоуст су својим хришћанским ставом и својим учењем утицали на ондашње хришћане, јер су далеко дубље него ми данас спознали Тајну Цркве Христовe. Без ова три светитеља- три угодника Божија ми данас не би могли говорити о Богу и o Цркви тако пуно. Љубав и жар вере коју им је Бог дао пренели су на поколења, приближили су нам Бога и Цркву. Они су пример какав човек треба да буде. Када служимо ми благодаримо Богу, ми исповедамо Његово Распеће и објављујемо Његово Васкрсење, као што су чинили ова Св. Три Јерарха Цркве. Духом Божијим просвећени, постали су оно што јесу. Исто тако и ми ако будемо благодарили Богу бићемо просвећени Духом Божијим и настанићемо се са десне стране Оца Небескога где су сви свети, између осталог речи су Владике Јована.

ђакон Остоја Пешић