НОВА ДУХОВНА ТРИБИНА У КРАГУЈЕВЦУ

НОВА ДУХОВНА ТРИБИНА У КРАГУЈЕВЦУДуховни центар Саборне цркве у Крагујевцу наставља са својом делатношћу и у наступајућој години. Прва у низу трибина одржана је у среду 23. фебруара 2010. године на тему „Типологија савременог верника“, а гост-предавач био је протојереј-ставрофор др Радован Боговић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду. На веома посећеној трибини професор Биговић говорио је о појму вере и њеном значају у животу савременог човека. Нарочито се осврнуо на типове савременог верника односно како се све вера доживљава у савременом друштву.

Говорећи о значају вере у друштву он је истакао да су “данас многе речи превредноване, а међу њима је свакако и појам вере”. Због тога је потребно нарочито данас промишљати и говорити о вери и о значају који она има у нашем животу. Такође је указујући на типове вере, професор Биговић истакао “Упркос свим сличностима вероватно сваки човек веру доживљава на свој начин, као што је то случај са светом и животом. Иако су уопштавања увек ризична и једнострана чини се да данас у свету а и код нас преовладавају следећи типови верника: утилитарни, интелектуални, морални, социјални, национални, естетски, аскетско-духовни”.

Даље у свом излагању подробније је објаснио сваки од ових типова, а затим је нарочиту пажњу посветио одговору на питање: Шта је православна вера? Завршавајући своје излагање професор је рекао “најкраће речено вера је поверење, лични однос, вера је дар Божији, вера је живот ја-ти однос, вера је додир и сусрет са Христом, поверење у Христом... у неким новозаветним списима вера је повезана са љубављу она се пројављује кроз љубав и као љубав зато се она још назива у новом завету дах живота, заједница, учествовање, темељ и ипостас живота. Вера се поистовећује са самим Христом”.

Након предавања започела је интересантна дискусија у којој је професор Биговић имао прилику да још подробније објасни своје ставове о појму православне вере и типовима вере у данашњем друштву.

Након дискусије у име Духовног центра Саборне цркве јереј Александар Ресимић се захвалио свима присутнима на пажњи а нарочито професору Радовану Биговићу који је одвојио своје драгоцено време и духовно обогатио црквену заједницу у Крагујевцу својим предавањем.

 

јереј Зоран Врбашки