ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГТреће среде Часног поста у светоархангелској обитељи, скривеној у украсу Шумадије – планини Космај, манастиру Тресије, Првојерарх Цркве Божије у Шумадији, служио је Божанствену Литургију Пређеосвећених дарова уз саслуживање презвитера шумадијске епархије.

Презвитери Богом чуване епархије шумадијске, а космајског намесништва, су претходно исповеђени од настојатеља ове велике обитељи, високопреподобног схиархимандрита Јована.

Његово Преосвештенство Господин Јован је учесницима у литургији подарио и беседу – Живу реч кроз коју је, на основу љубави, позвао народ на освећеност и освешћеност, говорећи о обавезности јединства духовног и телесног поста, о спознаји греха у себи. Говорио је уопште о покајању свих људи, јер нема човека без греха.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована 

Позвао је народ, окупљен око Светог Епископа, да се не оправдава незнањем већ да се послужи постом и молитвом и буде прави учесник у Светој Евхаристији, а не обичан традиционалиста.

По примању Дарова Божијих у Светој Литургији прочитан је реферат јереја Марка Стевановића, на тему “Светост – мера људског достојанства”, после чега је приређена трпеза љубави, а затим је Архијереј у пратњи свештеника посетио основну школу у Сопоту.

јереј Марко Стевановић
парох поповићки