ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУЕпископ шумадијски Г. Јован служио је 4. априла 2010. године Пасхално вечерње у Саборном храму у Крагујевцу. Преосвећеном владици Јовану саслуживали су свештеници крагујевачких намесништава. Том приликом прочитано је Јеванђеље на различитим језицима. Осим савременог српског Јеванђеље је читано на грчком, латинском, енглеском и француском.

Вечерње богослужење је протекло у нарочитој духовној радости. Врхунац ове радости је био за време Пасхалних стихира када је Преосвећени владика поздрављао своју духовну паству сверадосним васкршњим поздравом: Христос воскресе, на који су верници приступајући у реду да целивају крст, Јеванђеље и икону Васкрсења одговарали: Ваистину воскресе!

Након вечерње службе, а по благослову владике Јована, окупљенима се у храму обратио ректор крагујевачке Богословије “Светог Јована Златоуста” протојереј-ставрофор Зоран Крстић. Он је говорио о значају догађаја Христовог Васкрсења у животу хришћана, нарочито указујући на посебност ове вечерње службе на Васкрс – читање Јеванђеља на различитим језицима. Говорећи о овој посебности он је указао да нас она подсећа на то зашто је Христос разапет и због чега је васкрсао и да је радосна порука Јеванђеља упућена свим народима у свим крајевима света.

Беседа ректора Богословије "Светог Јована Златоуста" др Зорана Крстића, протојереја-ставрофора 

Радост ове светле вечери продужена је у новом Епархијском двору за трпезом љубави.

 

јереј Зран Врбашки