ЈАКА ВЕРА ИЗГОНИ СТРАХ НАПОЉЕ

ImageНа дан светога Аполинарија Равенског у четвртак 05. августа ове године, Владика Јован је служио Свету Архијерејску литургију у Старој Цркви у Крагујевцу.

Владика је проповедајући поучио верни народ  да Господ тражи, као што је то наведено у 99. зачалу Матејевог Јеванђеља, да будемо истрајни у ревности и у подвигу покајања, јер смо грешни делима, мислима, речима и осећањима. Према речима Владике Јована, све је подложно променама, па је зато неопходно да свој духовни живот ускаладимо с Црквом.

Владика наводи: „Зато је побуна савести човекове, против устајалости, сасвим природна и она захтева да се човек одазове овоме бунту и приближи себе Богу. Бог промишља о целоме човечанству, а то тражи од нас да свесно и сасвим одговорно верујемо да је Богу све могуће. Данашње Јеванђеље нас опомиње да се чувамо лажних христоса и опомиње нас да ишчекујемо Његов долазак. Пророци Исајија и Давид нас уче да се не можемо сакрити од лица Божијег, јер како каже пророк и цар Давид »И да под земљу одем Ти си и тамо Господе«. Зато ће за нас други долазак Христов бити радостан. Јеванђеље каже »Ко претрпи до краја – тај ће се спасти«, а то је онај који приноси јаку веру Господу, кроз све страхоте и саблазни овога света, јер јака вера изгони страх напоље из човека“.

Након причешћа свих верних, Владика је посетио братство Старе Цркве у парохијском дому.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Старој Цркви

ђакон Мирослав Василијевић