У КРАГУЈЕВЦУ ОТВОРЕНЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧНОСТИ ИЗЛОЖБОМ АКАДЕМИЈЕ СПЦ ЗА УМЕТНОСТ И КОНСЕРВАЦИЈУ

У КРАГУЈЕВЦУ ОТВОРЕНЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧНОСТИ ИЗЛОЖБОМ АКАДЕМИЈЕ СПЦ ЗА УМЕТНОСТ И КОНСЕРВАЦИЈУ Поводом празника Успења Пресвете Богородице – Велике Госпојине, који већ више од 140 година слави Саборна црква у Крагујевцу као храмовну славу, свештенство овога храма с благословом Епископа шумадијског Г. Јована организовало је по први пут ове 2010. године Госпојинске свечаности, које ће трајати од 23.- 28. августа 2010. године.

Госпојинске свечаности започеле су изложбом радова студената Академије СПЦ за уметности и консервацију из Београда која је отворена 23. августа у 19 сати у Епархијском центру.

Пре отварања изложбе, у холу Епархијског центра све госте су по старом српском обичају, хлебом и сољу, дочекали најмлађи чланови КУД-а Адам Милутиновић - Шамовац из Ђурисела.

У присуству Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, свештенства крагујевачких намесништава, професора и студената Академије и верног народа, молитвом Оче наш, коју су отпевали Хор младих Саборне цркве у Крагујевцу и Катедрални октет свети Роман Мелод започеле су Госпојинске свечаности.

На почетку, присутнима се у име свештенства Саборне цркве обратио јереј Зоран Врбашки који се најпре захвалио управи Академије СПЦ за уметности и консервацију из Београда, а нарочито декану протојереју-ставрофору Радомиру Поповићу и осталим професорима, због велике љубави коју су показали одговарајући на позив братства Саборног храма омогућивши ову изложбу.

Нарочито се захвалио мр Драгану Боснићу, професору калиграфије и анатомије и дипломираном фрескописцу г-дину Владимиру Скерлићу, аутору вечерашње изложбе, и нарочито професору мр јереју Жељку Ђурићу предавачу на катедри Теологија иконе, кога је позвао да се предавањем о Богословљу иконе и о раду Академије СПЦ за уметности и консервацију обрати присутнима.

Професор Ђурић је поздравио све присутне рекавши да кроз ову изложбу својим радовима говоре студенти Академије, а да њихову сталну поставку чине зидови цркава и манастира у којима су они иконописали. Још је говорио и о визуелном карактеру савременог друштва и комуникације у њему и да је улога православне иконе у тој савременој комуникацији да представља позив на молитву. Оне су проповед у бојама и слици, јер човек је биће слике. Када размишљамо и када се сећамо ми мислимо сликама.

После отварања изложбе Катедрални октет "Св. Роман Мелод" отпевао је Достојно јест, а Хор младих из Крагујевца Хвалите имја Господње. Након чега се Октету свети Роман Мелод, Хору младих и подмлатку КУД-а Адам Милутиновић –Шамовац из Ђурисела захвалио јереј Зоран Врбашки, позвавши све присутне да погледају изложене радове.

јереј Зоран Врбашки