ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕТИО ШКОЛУ СВЕТИ САВА У МЛАДЕНОВЦУ

ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕТИО ШКОЛУ СВЕТИ САВА У МЛАДЕНОВЦУНа позив колектива основне школе Свети Сава у Младеновцу, у уторак 14. септембра 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован извршио је освећење школе која једина у младеновачкој општини носи име нашег првог Архиепископа и великог просветитеља.

Директорка школе Татјана Маричић, просветни радници, ученици, челници општинске власти и свештенство дочекали су Епископа Јована са великом радошћу. По старом српском обичају ђаци у народним ношњама Епископа шумадијског су дочекали хлебом и сољу. Владика Јован је при доласку изразио велико задовољство што долази баш у школу која носи име нашег великог светитеља.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Младеновцу

После чина освећења, Епископ Јован је у својој беседи позвао ученике да знање које овде стичу удруже са љубављу, јер ако љубави немамо онда нам знање неће много помоћи. "Ако се заиста будемо угледали на Светог Саву, никада нећемо ићи погнуте главе, нити ћемо имати потребу да се за било шта у животу кајемо и да се стидимо",поручио је Епископ шумадијски.

На крају овог значајног догађаја, ученици  школе извели су пригодан културно – уметнички програм, у којем се поред извођења Светосавске химне и фолклорних игара, говорило и  о историјату школе, која с правом носи име највећег срспског просветитеља.

ђакон Петар Лесковац