ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У РАЧИ

ВЛАДИКА  ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У РАЧИЕпископ шумадијски Јован је на празник Светог свештеномученика Антима никомидијског служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Рачи крагујевачкој. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Душан Симин, Ранко Ђураш и Драгослав Сенић, протојереји Обрен Стојановић и Велибор Јовановић и јереј Миломир Васиљевић уз саслужење ђакона Ивана Гашића, Дејана Шишковића и Радомира Јанковића. Дочеку свог Епископа је присуствовао велики број житеља Раче међу којима се примећивао приметан број младих-ученика веронауке из основне школе.

Призивом Светог Духа почела је Архијерејска Литургија, а после прочитаног Светог Јеванђеља Епископ Јован је одржао беседу, нагласивши да је веома битно одржати поштење у данашњем времену.

Поштен човек сваког може да погледа у очи док се онај ко то није крије како од Бога, тако и од других људи. Дух овога света се противи Духу одозго и зато није лако данас бити човек и хришћанин-нагласио је Владика. Човек је боголико биће, биће које је сишло одозго и он је створен за Царство Божије, а то Царство ће препознати ако препозна Господа Исуса Христа. Оно се започиње овде, на овом свету који у злу лежи како каже Свето Писмо, а препознаје се по љубави и слози. За се исто треба родити духовно тј. одозго, а не само телесно као што се сви иначе рађамо, управо онако као што је и Господ рекао фарисеју Никодиму. Човек овога света, онај који је рођен само телесно, не може препознати благодат Духа божијега, нагласио је Владика. Он је затим навео речи Светог апостола Павла из 1. Посланице Коринћанима у којој он каже да ми нисмо примили духа овога света, него Духа који је од Бога да знамо шта нам је даровано од Бога. А ако се неко запита ко или шта је Бог, Владика је присутној деци навео речи св. Јована Богослова који каже да је Бог љубав, да је то Његова биографија на неки начин. Човек треба да буде одраз Бога, тј. одраз те љубави, нагласио је на крају Првојерарх шумадијски.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Рачи

После возгласа „Са страхом божијим и вером приступите“ причестио се велики број верника из Раче и околине, нарочито деце која похађају верску наставу.

На крају овог дивног духовног сабрања уследила је трпеза љубави.

Јереј Горан Живковић