СОКОЛСКИ СЛЕТ ИСПРЕД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ

СОКОЛСКИ СЛЕТ ИСПРЕД ХРАМА СВЕТОГ САВЕСа благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Савез српских сокола који је под покровитељством Њ.К.В. престолонаследника Александра организовао је први послератни Соколски слет.

Подршку слету пружили су парохија при храму Светог Саве, Секретаријат за образовање Града Београда, Општина Врачар и Град Крагујевац.

Скупу су се обратили изасланик престолонаследника Александра, Драгољуб Ацовић и старешина Соколског савеза Јевђа А. Јевђевић који је соколским поздравом Здраво отворио слет.

Старешина Јевђевић је поред осталог рекао:

“Овај слет треба да буде промоција спорта, јавног вежбања и здравих стилова живота. Соколске девизе су: “У здравом телу здрав дух” и у “У срцу одважност у мишици снага у мислима слобода”.

Упоредно васпитање тела и духа, васпитање и најбољим традицијама српства и европске хришћанске цивилизације задаци су Сокола. И зато желимо да у нашим друштвима окупимо што већи број школске деце која ће вежбом и моралним јачањем и снажењем дати одговор на многе девијантне појаве у нашем друштву.

Драги Соколи нека вам у мислима увек буде Србија, све своје снаге и сваки трен свог живота употребите за добро и славу Српског народа и државе.

Данас мислимо и на Косово као што су наши стари мислили на Косово и о Косову кад су оснивали Соколски покрет. Ништа није вечно па и сила буде па прође и једног дана сигурно Косово ће опет бити ослобођено. Петсто година је било под ропством па смо га вратили и вратићемо га опет.”

На Слету су наступали Соколи из Београда, Крагујевца, Ниша и Обреновца. Вежбала се гимнастика, мачевање, карате. А учествовали су и фолклор и соколски дечији хор.

Коло српских сестара је у склопу ове манифестације прикупљало помоћ у школској опреми и прибору за децу на Косову.