СЛАВА КАПЕЛЕ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА РУДНИЧКОГ

СЛАВА КАПЕЛЕ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА РУДНИЧКОГНа празник чуда Светог Архангела Михаила, 19. 09. 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у капели манастира Благовештење уз саслуживање више свештеника и пререзао колач поводом славе манастирске капеле. Честити и побожни народ Рудничког краја заједно са пријатељима манастира из свих крајева Шумадије, дошао је да се помоли у овој великој светињи, која је током првог и другог српског устанка, почетком XIX века, играла веома важну улогу.

У својој архипастирској беседи Владика Јован је указао на значај молитве сваког хришћанина. Света Литургија је врхунац свих наших молитава. Образац молитве, како треба да се молимо, дао нам је наш Господ Исус Христос. Једино молитва која је спојена са вером може донети плода, рекао је Епископ шумадијски.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Благовештење

Манастир Благовештење подигнут је око 1400. године на северним обронцима планине Рудник, у клисури Благовештенске реке, шест километара западно од Страгара. Благовештење живи, уз мале прекиде, већ шест столећа. Како се манастир не помиње у сачуваним средњовековним изворима, не зна се ко је био ктитор; једино скромне димензије првобитне цркве упућују на незнатног, скромног ктитора. На време настанка упућују првобитне фреске, испод млађих слојева, које су настале на прелазу XIV у XV век.