МАЛА ГОСПОЈИНА СЛАВА КАРАЂОРЂЕВЕ ЦРКВЕ У ТОПОЛИ

МАЛА ГОСПОЈИНА СЛАВА КАРАЂОРЂЕВЕ ЦРКВЕ У ТОПОЛИСлава Карађорђеве цркве у Тополи Мала Госпојина и ове године прослављена је свечаним Литургијским сабрањем, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије шумадијске.

Верном народу се после прочитаног Јеванђеља надахнутом беседом обратио ректор крагујевачке богословије др Зоран Крстић. Честитајући славу отац Зоран је рекао да је циљ нашег живота да се обучемо у Христа, а Пресвета Богородица је та која нам је дала Христа, како би се обукли у Њега. Суштина наше христоликости је људска доброта коју нам Господ непрестано саопштава, између осталог рекао је отац Зоран.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије у Крагујевцу

По завршеној Светој Архијерејској Литургији уследила је литија варошицом до Општине где је пререзан славски колач,а потом је литија настављена до споменика пострадалим у Првом светском рату, где је одржан и помен.Светој Архијерејској Литургији је присуствовао г. Драган Јовановић, председник Општине Топола, са својим сарадницима, као и велики број деце из Основне школе Карађорђе и Средње школе Краљ Петар Први.

На Литургији је певао хор Опленац из Тополе, под вођством диригента Марије Ракоњац. Епископ је одликовао граматом признања господина Будимира Стаматовића из села Божурње крај Тополе, за исказану љубав и помоћ према Цркви.

Цркву у Тополи као своју задужбину подигао је Карађорђе 1811. године. После 1813. године Турци су порушили и опљачкали читав Карађорђев град. Сличну судбину доживела је и Карађорђева црква. Народ је убрзо потом цркву обновио. После трагичне смрти у Радовањском Лугу, 1817. године, Карађорђе је на месту погибије и сахрањен. Тек 1819. године на иницијативу књегиње Љубице, Карађорђево тело је пренето у Тополу и сахрањено у гробницу његове цркве. Данас се посмртни остаци великог Вожда налазе у цркви на Опленцу.

ђакон Остоја Пешић