ХРАМОВНА СЛАВА РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЂУРЂЕВУ

ХРАМОВНА СЛАВА РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЂУРЂЕВУСтановници села Ђурђева су и ове године свечано прославили своју храмовну славу Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину. Молитвено сабрање је почело Светом Литургијом коју су служили: протојереј Миленко Стикић, парох 3. лаповски, протојереј Велибор Јовановић, парох сарановачко-ђурђевачки, јереј Милан Ћосић, парох јарушички уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

Надахнуту беседу је одржао протојереј Миленко Стикић говорећи о великом значају Пресвете Богородице која се удостојила да роди Спаситеља свих људи, Господа Исуса Христа. Затим је напоменуо да су молитве упућене Пресветој Богородици присутне на сваком богослужењу и да зато треба што чешће долазити на Свету Литургију призивајући је за помоћ. На крају присутном верном народу је честитао храмовну славу.

Активан литургијски живот цркве посведочили су верници у великом броју, а нарочито деца, на тај начин што су узели учешћа у Светој Литургији. Припремивши се постом и молитвом после возгласа “са страхом Божијим, вером и љубављу” приступили Светој чаши и тако дали пуноћу и смисао овом евхаристијском сабрању, као и разлог постојања храма.

Након заамвоне молитве уследио је опход око храма. Затим чин резања славског колача, да би на крају уследила трпеза љубави.

Храм, који су мештани Ђурђева почели да зидају 1943. године, срушен је 1948. године вољом тадашњих власти. Садашњи храм подигнут је 1997. године у време службовања пароха Милорада Лазића, и исте године 21. септембра освештана од блаженопочившег епископа шумадијског Саве. Тренутно се ради на фрескописању унутрашњости храма, где је до сада урађено више од половине храма.

 

ђакон Дејан Шишковић