СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА СЛАВА ЦРКВЕ У МЕЂУЛУЖЈУ КОД МЛАДЕНОВЦА

СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА СЛАВА ЦРКВЕ У МЕЂУЛУЖЈУ КОД МЛАДЕНОВЦА Дана 22. септембра 2010. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном праведном Јоакиму и Ани у Међулужју надомак Младеновца.

Храм је у изградњи од 2004. године и по већ устаљеној пракси, шесту годину за редом на дан храмовне славе, а у присуству великог броја верника наш Првојерарх служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење крстоносних отаца Драгољуба Ракића, Миладина Михаиловића, Миће Ћирковића, јереја Живана Жујовића и двојице ђакона Петра Лесковца и Небојше Јаковљевића.

У својој надахнутој беседи Преосвећени Владика потсетио је све присутне, да хришћанства нема без Христа и да бити хришћанин значи имати велики дар. То није дар наш, већ дар Божији, а све оно што је дар, што нам се даје ми треба да чувамо са осећањем љубави која нам је кроз тај дар дата.

У наставку своје беседе говорећи о животу праведних Јоакима и Ане Владика је истакао да од доброг корена може произаћи само добар плод. То је посведочио и сам Господ Исус Христос у Свом Јеванђељу, да се са чичка не могу брати смокве нити са трња грожђе, већ да се са доброг корена могу само добри плодови брати. Такав је плод, од таквог корена Јоакима и Ане, произишла је она која је родила Спаситеља света и постала мост преко кога је Бог сишао на земљу, али исто тако и мост преко кога и ми узлазимо на небо.

Такође је наш Владика изразио радост због настављених радова на изградњи храма и позвао све присутне вернике и људе добре воље да помогну даљу изградњу ове прелепе светиње.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Међулужју

После причешћа Епископа и свештеника Светој Чаши је приступио и велики број верника.

Након заамвоне молитве Епископ Јован је пререзао славски колач. Домаћин овогодишње славе Славољуб Адамовић из села Пружатовца са својом породицом и свештеницима Зораном Алексићем и Душком Жујевићем припремио је трпезу љубави у ресторану Лав надомак Младеновца.

јереј Ратко Аврамовић