ЦРКВЕНИ ХОР ОПЛЕНАЦ ИЗ ТОПОЛЕ СВОЈУ ДЕСЕТОГОДИШЊИЦУ ОБЕЛЕЖИО ВРЕДНИМ ПРИЗНАЊЕМ

ЦРКВЕНИ ХОР ОПЛЕНАЦ ИЗ ТОПОЛЕ СВОЈУ ДЕСЕТОГОДИШЊИЦУ ОБЕЛЕЖИО ВРЕДНИМ ПРИЗНАЊЕМЦрквени хор "Опленац" из Тополе учествовао је 12.-ог септембра ове године на Другом Саборовању хорова у Бањи Ковиљачи. Чланове хора срдачно и с љубављу угостио је хор "Сабор Српских Светитеља" при храму Св. Апостола Петра и Павла.

Након освежења, после дугог и напорног пута и кратке акустичне пробе, оба хора приредила су целовечерњи концерт у препуној цркви.

У надахнутој беседи, по завршетку концерта, отац Драган, духовник хора домаћина, топло се захвалио учесницима,гостима и свима онима који су помогли одржавање ове лепе културне манифестације.

Диригенти, протођакон Зоран Кокановић и госпођа Марија Ракоњац разменили су искуства стечена дугогодишњим бављењем црквеним хорским појањем и договорили се о будућој сарадњи и наставку дружења.

Само две недеље касније Хор "Опленац" одржао је концерт у Београду, у Културном Центру "Дом породице Павловић"-Господар Јевремова 39. Сала у сутерену овог прелепог здања била је тесна да прими све заинтересоване посетиоце, а концерт је посвећен, на молбу господина Ђорђа Павловића, икони Св. Николе несталој у бомбардовању током Првог Светског Рата из Цркве Ружице на Калемегдану, а пронађеној ових дана у самој кући током уобичајеног распремања.

Дом породице Павловић је иначе споменик културе града Београда из 1882. године од посебног значаја за историју, науку, уметност и хортикултуру и обухвата: породичну кућу у неоренесансном стилу, вишенаменски Културни Центар са сталном поставком дела породичне збирке уметничких и етнографских предмета, историјских докумената и фотографија и башту-једну од малобројних изворно сачуваних и најпространијих на дунавској падини. Цео комплекс је уствари непрекинута прича о шест генерација једне дорћолске фамилије правника, дипломата, преводилаца, уметника, конзерватора, историчара и дародаваца.

Наш домаћин господин Ђорђе Павловић срдачно нас је дочекао и у уводној речи, поздрављајући Хор са Опленца, нагласио да је његов отац Добросав-Бојко Ст. Павловић радио реконструкцију Карађорђевог Града у Тополи.

Црквени Хор "Опленац" је након успешног наступа добио понуду од музичког уредника Првог Програма Радио-Београда, госпође Ружице Ћирић за снимање емисије о самом хору и његовом кратком али богатом историјату.

Десетогодишњи рад и труд Црквеног Хора "Опленац" обележен је високим признањем добијеним од Општине Топола "Повеља Рождества Пресвете Богородице" која је уручена на Свечаној Седници поводом Дана Општине 21-ог септембра ове године.Ово значајно признање само је подстрек да наставимо да се трудимо још више и боље уз Божију помоћ и молитве Пресвете Богомајке.

Марија Ракоњац