ПРЕДСТАВЉЕН DVD МИСИОНАРСКА ПИСМА У ЕПАРХИЈСКОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРЕДСТАВЉЕН ДВД МИСИОНАРСКА ПИСМА У ЕПАРХИЈСКОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУУ уторак 12. октобра 2010. године у 19 сати сала Епархијског центра у Крагујевцу била је мала да прими све заинтересоване посетиоце представљања DVD издања Мисионарских писама Светог Владике Николаја Велимировића.

Подухват оживљавања речи Владике Николаја у виду играно-документарне серије, започет 1999. године са благословом блаженопочившег Епископа шумадијског Господина др Саве, доживео је своје DVD издање ове године такође уз благослов Епископа шумадијског сада Господина Јована. Ово значајно остварење настало је као дело сценаристе и редитеља Мирослава Аксентијевића и глумаца Књажевско-српског театра из Крагујевца и представља јединствени приказ 60 Мисионарских писама светог Владике Николаја.

Представљање овог DVD-а започео је прослављени уметник Бора Дугић свирајући нарочиту мелодију посвећену Владики Николају. Он је исприповедао како је конзервирајући фруле Владике Николаја, које се чувају у манастру Лелић, на специфичан начин упознао „душу“ Владике Николаја свирајући на његовој фрули ту мелодију.

У даљем представљању учествовали су Весна Лечић, дипл. философ, која је говорила о самом светитељу и његовом духовном завештању, Љубомир Пјевчевић, песник из Ваљева који је рецитовао своју песму о манастиру Лелић, Бојана Пековић, мајстор гусала из Жиче која је отпевала једну од бројних песама Владике Николаја.

На крају представљања емитована је прва епизода серијала Мисионарска писма, а онда се свима присутнима у име организатора културно-историјског центра „Српска круна“ захвалио водитељ програма Предраг Обровић

 

јереј Зоран Врбашки