АКАДЕМИК ЈЕРОТИЋ - ПРЕДАВАЊЕ О ПАТЊИ У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

АКАДЕМИК ЈЕРОТИЋ - ПРЕДАВАЊЕ О ПАТЊИ У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ"Шта са нашом патњом?" назив је предавања које је пред препуном салом Прве крагујевачке гимназије, и уз присуство Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована, професора Димитрија Калезића са Богословског факултета и протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије "Свети Јован Златоусти", одржао академик професор Владета Јеротић, иначе доктор неуропсихијатрије и истакнути публициста из области религиозне психологије и антропологије.

На кључно питање: Шта са нашом патњом, професор Јеротић одговорио је дати јој смисао. Одговарајући на питање откуда патња у нашим животима, осим што се замислио над чињеницом да ли је патња у људски живот ушла са првородним грехом, професор Владета Јеротић нагласио је и разилажење два принципа која делују у нашим животима а то су принцип задовољства и принцип реалности.

Одговарајући на питање о сличностима и разликама патње и очајања, овај предавач је упозорио слушаоце да човек који пати, а патњи је синоним беда и мучење, нарочито онај који преживљава нечију смрт или је тешко болестан треба да тугује неко време, али дуже туговање прелази у очајање што је грех, а дуже очајање у депресију што је болест и што се лечи медикаментима и психотерапијом.

У закључку овог предавања наглашено је да треба преиспитивати разлоге наше патње и нашу улогу у патњи, то јест шта је у нашем животу довело до таквог развоја ситуације да данас патимо, а онда то исто треба разрешавати, уз помоћ Бога свакако, уз кога се, по речима академика Јеротића патња најлакше и превазилази.

 Гордана Јоцић                    
одговорни уредник радија "Златоусти"