АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БАРАЈЕВУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БАРАЈЕВУДана 15. новембра 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву. Владику је дочекао верни народ са децом. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Видо Милић, Љубиша Смиљковић и Радивоје Митровић и јереј Владимир Димић.

Владика је после прочитаног јеванђеља подсетио верни народ на будност у животу у односу како живимо и како треба да радимо као људи који су деца Божија. На човеку који има вере и који живи по јеванђељу уперене су очи Божије. Епископ је подсетио вернике на јеванђелске речи да будемо „мудри као змије и безазлени као голубови“. Често човек зна да се изопачи без вере и поштења. Вера чува човека да не подивља већ да остане икона Божија. Мудрост нас чува да нас недаће овога света не растргну. Ако хоћемо да стичемо мудрост без доброте то онда човека води у злобу. Доброта без мудрости води нас у глупост. Зато нам је Бог дао разум да би смо већ овде стицали Царство Небеско. Мудар је онај човек који све даје за Бога, а Бога низашта. Тако је Владика у наставку говорио о очувању вере и Цркве Божије. Све је могуће ономе који има вере. Вера је глава и корен и ако и све изгубимо опет ћемо се кроз веру сачувати. На крају је Владика позвао све да очувамо име своје и Цркву своју која је једини стуб на који се можемо ослонити. Честитост је право мерило живота која се у нашем времену све више губи и на тај начин се губи и прави смисао живота. Владика на крају позива да сви живимо за сусрет са Господом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Барајеву

У току литургије одржан је и помен за упокојене, а после причешћа Епископа и свештенства, причестио се велики број деце и верног народа. После тога Епископ је пререзао славски колач Архијерејском намеснику бељаничком протојереју-ставрофору Види Милићу поводом наступајуће му славе Обновљење храма светог великомученика Георгија - Ђурђиц. После службе уследила је трпеза љубави, а након тога, Владика се уз благослове опростио од свештенства и верног народа.

јереј Владимир Димић