ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду, треће недеље Великог поста 23. марта 2011. године, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију

пређеосвећених дарова у храму Светог Николе у селу Сибница, уз саслужење свештеномонаштва и свештенства шумадијске Епархије.

Литургијском сабрању је претходовала Света тајна исповести свештенства космајског намесништва. Исповедник је, по благослову Епископа, био високопреподобни схи~архимандрит Јован, настојатељ манастира Тресије.

У надахнутој беседи, Епископ је поучио свој верни народ шта је пост, који је његов циљ и како треба постити. Тумачећи молитву Св. Јефрема Сирина, Епископ Јован је рекао да када човек саживи са речима ове молитве, тада доживљава духовни потрес какав само покајање изазива у човеку.

“Лењ човек је празан човек, који увек поставња питање зашто да се мења, јер не жели да се мења ...”, рекао је Владика Јован. Након причешћа свештеника и верног народа, приступило се читању реферата, који је благословом Епископа писао парох неменикућски јереј Горан Лукић, на тему “Човекољубље као Божија и људска особина”.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После прочитаног реферата, уследила је дискусија на поменуту тему, а Епископ је и овом приликом очински саветовао свештенике како да што боље врше своје пастирско служење.

Његово Преосвештенство Епископ Јован је и ове године присуствовао трдиционалном програму “Васкршњи час” који припремају и изводе ученици Основне Школе “Јелица Миловановић” у Сопоту са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бранком Станишићем.

 

Јереј Горан Лукић