ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА РАЧАНСКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА РАЧАНСКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду четврте недеље Великог Поста, 30. марта, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму посвећеном Успенију Пресвете Богородице у Саранову.

Пре богослужења је одржана исповест свештенства рачанског намесништва при чему је исповедник био протојереј-ставрофор Милан Борота.

У току Свете Литургије Владика Јован је одржао богонадахнуту беседу о значају и смислу поста. Он је нагласио да пост без молитве није прави пост, као и то да свако ко пости треба да се преиспита колико и како верује у вечног, свевидећег и свеприсутног Бога. Вера је основ нашег живота, али она није сујеверје, маловерје, а нарочито не врачање иако је исто јако присутно у нашем народу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Владика је нарочито говорио о лењости као једној од најпогубнијих особина данашњег човека. Лењ човек упропашћује не само себе, већ и своју породицу и децу, без обзира којим се послом бавио. Зато је Црква и прописала у време васкршњег Поста познате и дивне молитве Св. Јефрема Сирина у којима се молимо Богу да нам одузме духа лењости, мрзовоље и властољубља, а да дух целомудрености и смиреноумља-нагласио је Владика Јован у својој беседи верном народу. На Литургији се причестило мноштво верника сарановског краја, међу којима је био приметан велики број деце која похађају веронауку.

После Свете Литургије одржан је састанак Епископа са свештенством овог намесништва на коме је ђакон Дејан Шишковић прочитао реферат на тему Хришћани као миротворци. Он је нагласио у реферату да је једини прави мир онај који нам даје Господ Исус Христос. За разлику од пацифизма који се данас често спомиње и намеће као образац овај мир је потпун и савршен јер је извор истога сам Бог. После прочитаног реферата одржана је занимљива дискусија на ову веома важну тему, да би на крају уследила трпеза љубави.

 

Јереј Горан Живковић