САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Crkva u Stanovu KragujevacУ храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову, у уторак 08. јануара 2008. године, на празник Сабора Пресвете Богородице служио је Свету архијерејску литургију Његово Преосвештенство Г. Јован, епископ шумадијски.

Прославивши празник Рођења Богомладенца Христа и исповедивши да је Он Емануил, што ће рећи "С нама Бог" дочекасмо и овај велики празник Сабора Пресвеге Богородице, празник посвећен оној која га је телесно родила, нашој највећој заступници пред престолом Божијим. На други дан Божића имали смо велику част и задовољство да Христу Спаситељу и Избавитељу нашем упутимо заједничке молитве, окупљени на сабрању којем је предстојао Његово Преосвештенство, епископ шумадијски Г. Јован. 

Изражавајући радост празника, верни народ је, окупљен у порти храма Светог Великомученика Пангелејмона, дочекао свога епископа са радосним поздравом: "Христос се роди". Упрепуном храму Његово Преосвештенство Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију уз саслуживање више свештеника и ђакона. Посланицу Његовог Преосвештенства, поводом празника Рождества Христовог, прочитао је протонамесник Добривоје Милуновић.

Топлота јасала у пећини Христовог рођења и љубав Пресвете Богородице Марије учинила је да окупљени око Богомладенца Христа не осетимо велику хладноћу у храму. Црква је била испуњена децом, сведочећи o снази благовести коју шири наша Света црква, речима анђела Господњег: "Ево, јављам вам радост велику, која ће бити свему народу. Јер вам се данас роди Спас, који је Христос Господ, у граду Давидову" (Лк. 2,10 – 11).

Радост Христовог рођења треперила је у срцима народа окупљеног на лигургијском сабрању око свога епископа и свештеника, као око Христа и његових апостола, у ишчекиваљу позива ђакона: "Са страхом Божјим u вером приступите", када су многи приступили Светој Чаши. По одслуженој Литургији Његово Преосвештенство Г. Јован је поделио нафору верницима и свакоме дао свој Архијерејски благослов.

Поздрављајући се радосштм божићним поздравом: "Христос се роди"-"Ваистину се роди", исповедимо Духом Светим благовест нашег спасења: "Бог се јави у телу". Амин.

јереј Петар Бранковић