ПОМЕН ДР ЕЛИЗАБЕТ РОС

ПОМЕН ДР ЕЛИЗАБЕТ РОСЊегово Преосвештенство Епископ Шумадијски господин Јован, уз саслужење свештенства Епархије Шумадијске, на Варошком гробљу у Крагујевцу, служио је данас помен др Елизабет Рос и страдалим припадницима страних санитетских мисија у Србији 1914-1918. године. Након помена, поводом обележавања 97. годишњице смрти др Елизабет Рос венце крај њеног спомен облежја положили су градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, Њ.Е. амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Девенпорт, Њ.Е. амбасадорка Аустралије у Србији Хелена Стадерт, Њ.Е. амбасадор Канаде Роман Вашчук, представници Шумадијског управог округа, представници Гарнизона Крагујевац, представници Српског лекарског друштва Крагујевац, представници Међународне федерације Црвеног крста и Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије, Градске организације Црвеног крста, Удружења старих ратника 1912-1920 и Субнора као и представници теренске јединице “Др Елизабет Рос”.

Њ.Е. амбасадор Велике Британије у Србији, Мајкл Девенпорт захвалио се граду Крагујевцу и његовим грађанима што, како је рекао, већ 97.година несебично чувају сећање на др Елиазбет Рос и чланице британске хуманитарне мисије, напомињући да Велика Британија то изузено цени и да то јача пријатељство међу нашим земљама.

На споменику је написано: ''Народу сте српском даровале срце'' а ја могу да додам да су др Рос и њене колегинице у тим кризнм временима биле праве амбасадорке наше земље у Србији, иако су веровале да само раде свој посао показале су да пријатељство и поштовање међу људима је оно навјредније и најтрајније у односима наших земаља, оне су нам показале прави пут и зато свако од нас треба дати свој допринос у ономе у чему је најбољи - рекао је амбасадор Велике Британије у Србији Њ.Е. Мајкл Девенпорт.

У име града Крагујевца на помену др Рос говорио је члан Градског већа за здравство проф.др Александар Живановић. Др Живановић је рекао да је данашњи дан прилика да се сетимо страдања српског народа и страдања свих оних који су дали своје жиоте да би олакшали тегобе које су га задесиле, али и ода пошта др Рос и њеним сарадницама и осталим хероинама међународних хуманитарних мисија које су током Првог светског рата заједно са српским лекарима изгубиле своје животе борећи се са епидемијом пегавог тифуса. Крагујевац памти, уважава и поштује оне људе који су несебично помагали и давали своје животе за наше добро. Др Рос, једна од првих жена лекара, изузетна интелектуалка и космополита, поред свега остала је верна свом човекољубљу, скромности и као таква сачувана у колективној свести Крагујевчана. Својим постојањем показала је колико је важно бити човекољуб и ризиковати сопствени живот да би се помогло другима - рекао је проф. др Живановић.

Поред председника Српског лекарског друштва у Крагујевцу, др Дракчета Радовановића, почаст др Елизабет Рос, Лорни Ферис, Мејбл Диермер и осталим хероинама међународних хуманитарних мисија одали су и млади волонтери Црвеног крста, чланови теренске јединице ''Др Елизабет Рос'' који својим ангажовањем и пружањем помоћи старим, усамљеним и болесним људима показују да заиста разумеју и препознају храброст, мудрост и моралну снагу почивших докторки.

Пре помена на Варошком гробљу у Свечаном салону зграде Града градоначелник Верољуб Стевановић са сарадницима организовао је пријем за амбасадоре Велике Британије, Аустралије и Канаде и за многобројне госте.

Извор: званични сајт града Крагујевца