НОВИ ВРТИЋ У БОГОСЛОВИЈИ

НОВИ ВРТИЋ У БОГОСЛОВИЈИВЕРСКО ОБРАЗОВАЊЕ, АЛИ И ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК И СПОРТ

Шумадијска епархија одлучила је да део неискоришћеног простора у Богословији “Свети Јован Златоусти” преуреди за боравак малишана. Нови вртић, који ће радити под окриљем цркве, за два месеца биће спреман да прими прву групу од тридесетак дечака и девојчица.

Сваке године након уписа у крагујевачке вртиће на листи чекања остане неколико стотина малишана, пошто је број места у објектима Установе за децу “Нада Наумовић” знатно мањи од броја деце која за њих конкуришу. Управо зато вест да ће до краја априла град на Лепеници добити још једно обданиште обрадоваће многе родитеље.

Наиме, Шумадијска епархија одлучила је да део неискоришћеног простора у Богословији “Свети Јован Златоусти” преуреди за боравак малишана. Нови вртић, који ће радити под окриљем цркве, за два месеца биће спреман да прими прву групу од тридесетак дечака и девојчица.

За почетак ће бити уређена једна слободна просторија од осамдесетак квадрата, а касније ће моћи да се адаптира и остатак простора. Одлучили смо се да најпре отворимо конкурс за тридесетак малишана, а уколико проценимо да је интерсовање веће преуређењем додатног простора створиће се услови за пријем нових група. Рачунали смо и да ће родитељи у почетку бити и неповерљиви пошто је у питању установа за децу која ће радити при цркви, при том сличних вртића нема нигде у Србији, па смо се одлучили да у старту буде мањи број деце , каже Виолета Николић Стрелец, будућа управитељка овог вртића.

За неповерење, уверава наша саговорница, нема разлога. Деца ће у оквиру програма савладавати сва она знања и вештине која су за њихов узраст планирана и програмима државних вртића, али ће обданиште у Богословији пружати и много додатних садржаја.

Класичан програм биће уклопљен са елементима верског васпитања. На пример, сваки месец биће посвећен посвећен једној теми, великом црквеном празнику. Рецимо, у децембру ће се учити о Божићу, у време Ускрса о празновању овог празника и слично. Још једна специфичност у односу на класичне вртиће је што ће деца пре сваког оброка имати молитву.

Програм планирамо да обогатимо и другим садржајима. Енглески језик ће деца учити свакодневно, имаће и основно музичко образовање, школицу спорта и слично, каже наша саговорница.

Вртић који ће уредити Епархија од донатора из Немачке добиће и велико игралиште за спорт и рекреацију малишана. Простор у самом вртићу биће адаптиран према потребама узраста деце, а оброци ће се припремати у кухињи Богословије.

Оно што родитеље неће много обрадовати јесте цена. Планирано је да она буде око 15.000 динара. Међутим, по речима Виолете Николић Стрелец, то и није много уколико се у обзир узме да доласком у овај вртић родитељи неће имати издатке попут школе језика, спорта и сличних активности пошто ће оне бити укључене у програм. Додуше, уколико буде постигнут договор са градом да суфинасира боравак деце, као што то чини када су у питању објекти Установе за децу “Нада Наумовић”, крајња цена за родитеље би могла да буде и знатно мања.

М. ОБРЕНОВИЋ

Извор: www.teklareka.com