ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЛЕПЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЛЕПЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ понедељак, 19. марта, четврте недеље Великог поста, након одслужене вечерње службе у Старој Милошевој Цркви, свештенство Лепеничког намесништва приступило је Светој тајни исповести, а исповедник је по благослову Његовог Преосвештенства био умировљени парох крагујевачки протојереј – ставрофор Драгослав Степковић.

Сутрадан је сабрање настављено у Маршићу, Литургијом Пређеосвећених дарова којој је началствовао Епископ шумадијски Г. Јован. На литургији је беседу одржао протојереј Милован Антонијевић подсећајући верне на Христове речи: „Ко хоће да иде замном, нека узме Крст свој и одрече се себе“, чиме је објаснио да од Адамовог пада до нас данас овај захтев не губи на снази, те да он у исто време човека као биће чини достојанственим, покајањем, исповешћу и чистотом душе. Зато отац Милован позива све да се у њих усели љубав како би на примеран начин дочекали празник Васкрсења Господњег.

Након причешћа свештенства и верног народа у сали парохијског дома је протонамесник грошнички Душан Илић прочитао реферат на тему „Мисионарска природа Цркве“ у трајању од 35 минута. Рад је одликовао јасним теолошким изложењем догматских, еклисиолошких и литургијских израза Мисионарског карактера Цркве, поткрепљеним цитатима из Светог Писма. Оно што предстваља посебан допринос јесте јасна богословска мисао оца Душана, која не оставља места никаквој недоумици када је у питању смисао Господњих речи: „Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа“, као заповести мисионарења и онога што означава карактер Цркве.

Беседа протојереја-ставрофора Милована Антонијевића

Након читања рада, започета је дискусија у којој су се могла чути различита, али не и суштински опречна мишљења свештенсва о мисионарском карактеру Цркве, те о сасвим конкретним проблемима са којима се наша Црква суочава. Дискусијом је преовладавао тон јединственог става о потреби активног мисионарског рада и бољим ефектима истог.

На крају дискусије се свештеницима Лепеничког намесништва обратио и сам Владика Јован, говорећи о мисијском карактеру цркве, како на тлу Америке где је као Епископ столовао, тако као и Епископ шумадијски.

Исповест свештенства завршена је трпезом љубави, уз залагање и труд пароха Маршићког протојереја Бојана Димитријевића.

протођакон Мирослав Василијевић