ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНШТВА БЕЛИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНШТВА БЕЛИЧКОГУ среду, 28. марта 2012. године, пете – глувне недеље Великог поста, посвећене Св. Марији Египћанки, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Литургију Пређеосвећених Дарова у цркви Рођења Пресвете Богородице у селу Глоговац поред Јагодине.

Непосредно пре Свете Литургије обављена је Света Тајна исповести Архијерејског намесништва беличког, а овогодишњи исповедник по благослову Епископа је био игуман манастира Саринац јеромонах Онуфрије (Вранић).

Владика се Литургијском сабрању обратиo поуком о циљу поста. Истакао је да хришћани када се налазе у посту треба да знају да се налазе у предворју раја тј. да се припремају да уђу у радост Господа свога, а то је Царство Божије. Наша припрема у посту не треба да буде само у физичком смислу тј. од неједења мрсне хране, него и поред тога наша припрема треба да буде и духовна, увек праћена молитвом, јер једно без другог немају сврхе. Пост и молитва су два крила са којима човек још овде на земљи отпочиње да се успиње на небо. Наша молитва треба да проистиче из нашег смирења кроз које размишљамо шта је то што нас чека и ради чега се ми припремамо, а то је празник Васкрсења Христовог. Пост нам је дат да гледамо себе а да не гледамо у другога, да гледамо у свој живот, да гледамо у своја дела а не туђ живот и туђа дела. Кроз пост задобијамо благодат Божију, а задобијамо је само онда када се истински покајемо и истински молимо из дубине душе своје тј. само онда када преиспитујемо себе, јер ако обитавамо у Богу обитавамо и у љубави. Из тог разлога Црква нам и даје пост да више мислимо о небу него о хлебу, да мислимо више о Богу него о богаству.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа свештенства и народа и завршетка Свете Литургије у сали парохијског дома ђакон Далибор Нићифоровић је прочитао темат на предходно задату тему: Сиромаштво као изазов за наше човекољубље. У свом раду он је на свој начин изложио суштину овог изазова говорећи о данашњем времену, стању у свету, савременом човеку и изазову сиромаштва, као и о хришћанском, али и о човекољубљу уопште. Како традиција налаже, сваки свештеник је продискутовао о темату, истовремено дајући свој допринос и своје мишљење у циљу што бољег схватања овог изазова.

Сабрање је завршено трпезм љубави трудом и залагањем домаћина свештеника Слободана Радивојевића са члановима црвеног одбора.

јереј Миломир Тодоровић

Извор: svetiapostoli.com