ИСПОВЕСТ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОПЛЕНАЧКОГ

ИСПОВЕСТ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОПЛЕНАЧКОГИсповест свештенства Архијерејског намесништва опленачког 30. марта 2012. године организована је у храму Светих Мироносица у Винчи. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством опленачког намесништва служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова. Епископу су саслуживали исповедник архијерејског намесништва опленачког јеромонах Јефтимије (Јутрша) игуман манастира Јошанице, Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Слободан Богојевић и протојереј Милан Савић. Свету Литургију пређеосвећених дарова певале су монахиње манастира Никоље, праћене хором „Опленац” предвођеним диригентом Маријом Ракоњац.

 

У својој беседи Епископ нас подсећа на Христову жртву, које нарочито требамо да се сетимо у ово време поста, јер „овај род се изгони само молитвом и постом.” А молитва и пост су богочовечанске врлине којима ми треба да стремимо. Молитва и пост су ту да би се човек нахранио духовно, а не само телесно. Молитва, по речи, апостола Павла, треба да буде непрестана, а пост је узалудан ако се састоји само од уздржања од хране а не постимо целим својим бићем.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије приступило се читању реферата на тему; Добро и лоше сведочење пастира, коју је за ову прилику припремио јереј Никола Илић, привремени парох други јунковачки. Јереј Никола је сажето, објаснио како се пастирска пракса савременог доба, оптерећена савременим проблемима, може одржати у древним оквирима Цркве.

Излагање јереја Николе Илића на ову догматску тему изазвало је веома плодну и корисну дискусију међу свештенством.

Након завршене дискусије, за Епископа и свештенство организована је трпеза љубави коју је приредила породица Микице Арсенијевића великог добротвора из Винче.

ђакон Остоја Пешић