ЦВЕТИ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ЦВЕТИ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ шесту недељу Часног поста, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење архијерејских намесника крагујевачког и лепеничког, ректора богословије Св. Јован Златоусти и братства овога светога храма.

Беседу је верном народу по благослову Његовог Преосвештенства одржао ректор протојереј – ставрофор др Зоран Крстић објашњавајући речи Господње упућене Марти да се узнемирава и брине за много, али једно је потребно, речима да су најбитније ствари пред нама у току Великог поста, а посебно током Страсне седмице. „Јуче смо се сабрали у храмовима и носили са собом тек процветале врбове гранчице, које означавају живот после дуге зиме. Оно што ћемо исповедити током наредне недеље, али посебно и на сам дан Васкрса, јесте да је живот увек јачи од смрти, те да је то искуство које ми хришћани треба да исповедамо. То је оно Једно које нам је потребно, а о коме Господ говори. Оно се задобија миром, оним миром и спокојем које срећемо на нашим гробљима. За већину људи, гробља су места која се идентификују са одсуством живота, док су за нас хришћане то места ишчекивања. Из природе знамо да се живот јавља на највероватнијим местима и тамо где га најмање очекујемо, али нас јучерашњи дан учи да верујемо да се наредне недеље празан гроб више неће напунити и да ће наше ишчекивање живота бити остварено. Живот или смрт: ми дилеме немамо и наша вера вера у живот је непоколебљива“ била је поука верном народу ректора Зорана Крстића.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића

Након причешћа верних, евхаристијско сабрање је на празник Цвети настављено скупом верног народа са својим Епископом у поросторијама парохијског дома Старе Милошеве Цркве у Крагујевцу.

протођакон Мирослав Василијевић